Gå til hovedindhold
Louisiana Contemporary

Yael Bartana

28.2.2012 - 20.5.2012

Med stor visuel skønhed besætter israelske Yael Bartana det urolige grænseland mellem dokumentar, fiktion og propaganda. Hvor hun kredser om identitet, myte, religion og politik.

“Kom tilbage, I er savnet!”  Med et opråb til de mere end tre millioner savnede jøder om at vende tilbage til Polen, bragende ud over et tomt og forfaldent stadion i Warszawa, indleder den israelske videokunstner Yael Bartana sin opsigtsvækkende trilogi "AND EUROPE WILL BE STUNNED". En fortælling om genkomsten af et zionistisk parti i det moderne Polen og et værk, der overraskende og kontroversielt blev udvalgt til visning på den polske pavillon ved Venedig Biennalen i 2011.

Allerede i produktionsfasen erhvervede Louisiana den ene af de tre film i “AND EUROPE WILL BE STUNNED”, og de tre blev vist samlet på udstillingen, der kunne ses i Søjlesalen og i Store Sal. Filmene følger “The Jewish Renaissance Movement in Poland”, hvis røde flag symbolsk sammenføjer den polske ørn med davidsstjernen. Vi oplever her, hvordan bevægelsen opfører en bosættelse midt i den polske hovedstad, hvor den jødiske ghetto engang lå. Og vi er med til statsbegravelsen af bevægelsens leder. Det hele er fiktion, naturligvis, men undervejs træder Yael Bartana med eftertryk på de ømme kapitler i hele den nyere jødiske og europæiske historie og splejser ideologiske strømninger og folkelige bevægelser, som det 20. århundrede på ofte tragisk vis står som monument over.

Yael Bartana er født 1970 i en lille by i det nordlige Israel og opvokset i et stærkt zionistisk miljø. Hun forlod Israel, da hun var 26, og fik dermed en både fysisk og mental afstand “der gør, at jeg kan forholde mig kritisk til de ritualer, myter og sociale forhold, der skaber den moderne israelske identitet."

Nykredit støtter serien Louisiana Contemporary

DER ER ET STORT HUL SOM
LANGSOMT SKAL FYLDES UD

"Israel har meget effektivt kappet forholdet til historien og f.eks. undertrykt jiddisch kultur."
Yael Bartana fortæller i denne samtale, optaget i Louisianas Bådehus, om sit møde med bedsteforældrenes Polen og de tanker, der ligger til grund for nødvendigheden af en "fysisk tilbagevenden."

Anmeldelser

Politiken

"Taler lige ind i vores tid, samtidig med at den bærer på en tung historisk bevidsthed."

Skånska Dagbladet

"Et af videokunstens mest gennemførte og rystende fiktive værker."