Gå til hovedindhold
Louisiana On Paper

VIJA CELMINS

8.9.2011 - 8.1.2012

Vija Celmins var den tredje og sidste kunstner i udstillingsserien Louisiana on papir, som blev vist i 2011. Udstillingerne var kurateret af Louisianas direktør Poul Erik Tøjner og fokuserede på grafiske arbejder og tegninger og andre arbejder på papir.

Vija Celmins er et godt eksempel på, at dét at arbejde på papir kan være et kerneområde for en kunstner. I en ekstremt realistisk teknik omarbejder og imiterer Celmins sort/hvide fotografier ofte i såkaldt grisaille – toner af gråt – som danner mønstre af lys og skygge. Hun er til stadighed optaget af, hvad sker der med billedet, når det flyttes fra det ene til det andet medium. Umiddelbart kan hendes virkemidler synes enkle og hendes motiver få – ørken, spindelvæv, hav og himmel. Men Vija Celmins har en særlig magisk evne, så vores blik løftes fra det lille papir og helt ud i verdensaltets stjernehav. Hun får det intime format til at åbne og folde sig helt ud: fra det mindste til det største, fra det nære til det uendelige.

Der findes en detaljerigdom i Vija Celmins værker, et fantastisk håndarbejde, som efterlader os med en undren over, hvordan hendes tegninger er blevet til. Hendes værker er en opfordring til at se, koncentreret omkring det absolut essentielle - teknisk, såvel som i valg af motiver.

Udstillingen blev til i et samarbejde med Museum Ludwig Köln og viste værker, der spænder fra 1970 og frem til i dag. Vija Celmins fintmærkende kunst er repræsenteret i Louisianas samling med en række grafiske værker.

 

Anmeldelser

Berlingske

"Det er en nærmest gribende smuk udstilling."