Gå til hovedindhold

Værker fra Samlingen

10.7.2015 - 9.8.2015

Sommeren over vises en stor præsentation af værker fra Louisianas Samling. Med et udvalg af medier som maleri, skulptur, fotografi, video og mere konceptuelle kategorier som 'kaviarmaleri' kan en række af highlights opleves i museets Sydfløj. 

Selv om der kan findes æstetiske, tematiske og historiske ligheder mellem de udvalgte værker - så er der generelt tale om "vanedannende værker", nogle man både kan se for første gang og vende tilbage til igen for at opdage nye detaljer og perspektiver. Præsentationen er struktureret efter en omvendt kronologi - med samtidskunst først og derefter udvalgte klassikere fra det 20. århundrede. 

Her møder man bl.a. efterkrigstidens store tyske kunstnere som Sigmar Polke, Gerhard Richter, Anselm Kiefer, A.R. Penck og Georg Baselitz. Fra den anden side af Atlanten vises amerikansk popkunst med maleri af bl.a. Roy Lichtenstein, Malcolm Morley og Andy Warhol. Et udvalg af kunsthistoriens helt store klassikere som Pablo Picasso, Max Ernst, Jackson Pollock, Alberto Giacometti og Louise Bourgeois kan også opleves.

Ophængningen introduceres af Elmgreen & Dragsets kulturkritiske portræt af Den Lille Havfrue, der er iscenesat i et fotografisk møde med sit eget spejlbillede. Hertil vises andre samtidskunstnere, hvoraf flere efterhånden kan betegnes som nyklassikere i Louisiana-regi – fra den yngre tyske fotografi-generation med navne som Thomas Struth, Andreas Gursky, Thomas Ruff, Wolfgang Tillmans og Thomas Demand

Endelig er der Georg Herolds 'kaviarmaleri', der er påført det luksuriøse gourmetprodukt, og som på samme tid er en kritisk kommentar til kunstværket som værdi og på elegant vis spejler det overflod af indtryk, som sommerens samlingspræsentation byder på.

AT KONSTRUERE DET AUTENTISKE

Ved første øjekast er Thomas Demands ‘Lysning’ fra 2003 en smuk gengivelse af en nærmest evangelisk lysning i en tæt mørkegrøn skov. Ved nærmere eftersyn er fotografiets perfekte scene dog ikke naturlig - men skabt af kunstlys og blade af farvet papir. Demand bygger modeller af ‘virkelige’ scener op fra bunden, som han derefter fotograferer og destruerer. I Louisiana Channels video fortæller han om sin særlige metode.

GEORG HEROLDS KAVIARMALERI

Den tyske kunstner Georg Herold (f. 1947) er en nyere kunstner i Samlingen. Hans praksis spænder vidt – fra skulptur og installation til maleri og endnu andre genrer. Herold rendyrker imidlertid aldrig mediet, men lader det invaderes af fremmed-elementer, som eksempelvis hans kaviarmaleri ’Uden titel’ fra 2007, hvor størens eksklusive æg pryder lærredet og er sirligt nummereret, som var de pengesedler.

Værket rummer derved en kommentar til kunstværket som et værdiobjekt - men kommentaren stiller sig ikke uden for maleriets tradition for skønhed, for på afstand danner den et smukt og harmonisk billede af rustgylden og flygtig elegance. ’Kaviarmaleri’ er en genre Herold har arbejdet med i en årrække, hvor man skal helt tæt på værkerne for at opdage de små æg.

LOUISIANAS SAMLING

Louisianas Samling tæller hovedværker af Picasso, Giacometti, Dubuffet, Klein, Warhol, Rauschenberg, Moore, Jorn, Baselitz, Polke, Kiefer og Kirkeby.

Samlingen er alt for omfattende til at blive vist i sin helhed - derfor kan man opleve Samlingen i udvalgte, skiftende præsentationer. Dels for at give plads til Louisianas udstillinger, men også for vise værkerne på nye måder og i andre konstellationer. Læs mere om Samlingen her.

Louisiana ABC
Af poul erik tøjner

Kunstkenderens og museumsdirektørens udlægning af Louisianas bedste billeder – en levende indgang til hele den periode, museets samling spænder over – fra Picasso, Louise Bourgeois og Yves Klein til Gerhard Richter, Pippilotti Rist og Tal R – i alt 73 essays om værker, der har sat sig i sanserne og udfordret Tøjners tanker gennem årene. Kr. 399 / klubpris kr. 299

 

"Få kan som Tøjner trylle med sit sprog, jonglere med sætninger og vendinger, så de vandrer så højt op i luften, som emnet efter hans mening har brug for. For han bevarer altid fjernkontrollen. Han ved, hvordan ord altid kan drejes og vendes, så de giver alle de meninger fra sig, som de skal, og dog lander det rigtige sted. Nemlig på de værker, der skal afsøges og undersøges."
6 hjerter, Politiken 27.09.12

"Han vinder éns hjerte, fordi sanseligheden i hans sprog og engamementet i hans analyser er langt at foretrække for de mange, alt for mange, kunstskribenter, som nærmest sætter en ære i at gøre deres tekster uforståelige, tørre og generelt uimødekommende som muligt."
5 stjerner, Jyllands-Posten 27.09.12

" ... og den hedder ' Louisiana ABC', med genklang af noget belærende. Den er elementært tænkt og formidler noget af det, jeg selv oplever. Uden for mange skindemokratiske forhindringer. Alle følelser er tilladt på museet." 
Poul Erik Tøjner, Information 27. 09.12

Kan købes i Louisiana Butik