Gå til hovedindhold

Tro, håb og kærlighed

Jacob Holdts Amerika

2.10.2009 - 7.2.2010

Louisiana præsenterede et udvalg af Jacob Holdts billeder, der strakte sig fra starten af 1970'erne og frem til 2009. Samlet set en fascinerende fortælling om Amerika gennem fire årtier. Og om et menneske med et kamera, en enorm følsomhed og et særligt nærvær.

Jacob Holdt kommer tæt på, ekstremt tæt. Som fotograf og menneske lykkes det ham
at indfange motiver, der brænder fast på tilskuerens nethinde: Pigen, der viser det brev, hun har skrevet til sin afdøde mor. Parret, der kysser gennem fængslets tremmer. Familien, der sidder sammen i sofaen og pudser våben. Ku Klux klan-medlemmer samlet til en søndagsmiddag...

Amerikanske skæbner som disse kunne opleves på Louisiana. Museet havde nemlig fået lov til at dykke ned i hans enorme fotoarkiv og sammensætte udstillingen Tro, håb og kærlighed – Jacob Holdts Amerika.

Udstillingen var støttet af KNUD HØJGAARDS FOND og af BIKUBENFONDEN med teknisk støtte fra Colorgruppen samt Foss Fotech & Vink.

"Mennesker åbnede deres smerte for mig"

Udstillingen var opdelt i temaer som våben, par, politik, religion osv. Den omfattede billeder fra begyndelsen af 1970’erne, hvor Holdt begyndte at vagabondere og besøge bydele og områder, som ingen anden turde betræde. Og den viste motiver taget i de følgende årtier og frem til hans seneste Amerika-rejse i 2009.

Mange af de mere end 200 billeder havde ikke været vist tidligere, og på udstillingen blev det klart, at Holdts fintfølende fotografier er langt mere vidtrækkende end ren dokumentarisme.

Jacob Holdt udtalte selv i forbindelse med udstillingen: "Bare at gå ud og tage et foto af nogle lidende og udstille deres lidelse bagefter – enhver kan gøre det, men jeg synes det er ligesom at snyde... Det er en klar overskridelse af min grænse at fotografere nogen, inden jeg har en slags venskab med dem."

Formentlig er det netop denne manglende distance, dette møde mellem mennesker, der gør, at Holdts billeder påvirker os på en særlig måde. De er, som det hed i introduktionen til udstillingen, svære at kigge væk fra. Man kan føle sig forpligtet til at se på dem – også selv om de nogle gange viser noget, vi decideret ikke kan lide at se på. Kun de særligt hårdføre vil være uberørte. For det handler om mennesker. Om det at være menneske.

"Jeg var god til at komme ind i situationer, hvor mennesker åbnede deres smerte for mig, og så er det let nok at tage et billede, når man først er der...”

Louisiana Biograf viste filmen Holdt!, der tegner et portræt af Jacob Holdt og nogle af de mennesker i USA, han har fulgt gennem årene. Filmen var produceret i 2009.