Gå til hovedindhold
Louisiana One Work

TARYN SIMON

An American Index of the Hidden and Unfamiliar

29.10.2016 - 15.1.2017

I sin årelange og insisterende jagt på at afdække ukendte og utilgængelige sider af USA har Taryn Simon været drevet af sin fascination af det sjældne, skjulte og kuriøse. Og af et ønske om – efter 11. september – at kaste et nyt, kristisk blik på det "indre amerikanske landskab".

An American Index of the Hidden and Unfamiliar er et værk, der på både nøgtern og rystende vis, dokumenterer nogle af de steder, som USAs offentlighed normalt ikke får adgang til eller kender til. Den amerikanske kunstner Taryn Simon har brugt år, tålmodighed og ikke mindst sin nysgerrighed og samfundsengagement på at gennemføre projektet, der tog sin begyndelse kort efter terrorangrebene på USA 11. september 2001 og blev præsenteret første gang i 2007.

Bag hvert enkelt billede gemmer sig således en årelang research, der kulminerer i ét enkelt fotografi med tilhørende tekst. Værket blev vist i Louisianas Store Sal.

INDRE GRÆNSER SKJULTE STRUKTURER

Mens de amerikanske myndigheder og medier var optaget af at opspore og afdække skjulesteder uden for USAs grænser efter 11. september angrebene - særligt jagten på masseødelæggelsesvåben - valgte Taryn Simon i stedet at vende blikket indad. Hun ville se nærmere på de både reelle og selvvalgte indre grænser og på skellet mellem de særligt udvalgte og den almindelige borgers adgang til viden.

Med An American Index er det lykkedes hende at afdække mange af de skjulte strukturer, der gemmer sig under overfladen i USA's nationale kultur, og som rummer landets fundament, mytologi og daglige funktioner. Her er motiver, der berører videnskab, religion, medicin, underholdning, sikkerhed og politik. Fra kunstsamlingen i CIAs hovedkontor til radioaktivt affald nedsænket i vand. Fra dét bur, som en dødsdømt fange kan bevæge sig i udendørs til levende HIV virus, en indavlet albino-tiger og et nynazistisk ungdomskontor.

JEG VILLE HELT IND TIL KERNEN

Som kunstner arbejder Taryn Simon, der er født i 1975, med både foto, tekst, skulptur og performance. Fælles for hendes vidt forskellige projekter er den omfattende research og en grundlæggende interesse for kategorier og systemer. Hun har udstillet over det meste af verden og hendes værker er repræsenteret på mange af verdens førende museer. Taryn Simon bor og arbejder i New York.

Om drivkraften bag An American Index of the Hidden and Unfamiliar har Taryn Simon udtalt: ”Hvordan mon absolut gennemsigtighed egentlig ville se ud? Jeg kan ikke forestille mig, hvilken form den ville have. Og om den overhovedet er mulig. Projektet var et forsøg på at se midtpunktet med mine egne øjne. Men det, du ender med at indse, er, at du ikke kan komme til noget midtpunkt  – hvem ved, om det overhovedet er der. Et fotografi er altid blot endnu et udgangspunkt for at se på noget, på et tidspunkt, hvor du var tættere på end de fleste mennesker…”

VIDEO-INTERVIEW
MED TARYN SIMON

Siden hun var barn har Taryn Simon været fascineret af verden som den blev dokumenteret og arkiveret i fotos og tekst. Louisiana Channel mødte Taryn Simon i hendes studio i New York — hør Simon fortælle om, hvad der driver hende som kunstner og hendes særlige arbejdsmetode, hvor hun får adgang til og dokumenterer ellers usynlige sider af det amerikanske samfund.

LOUISIANA ONE WORK

Louisiana ønsker med udstillingsserien Louisiana One Work at fokusere på ét markant værk i stor skala, som oftest af en samtidskunster. I 2015 præsenterede museet således i denne serie to opsigtsvækkende værker, først Richard Mosse’s videoinstallation The Enclave – et rystende vidnesbyrd om den glemte borgerkrig i det østlige DR Congo – og senere David Altmejds gigantiske "wunderkammer" The Flux and the Puddle i Store Sal.

ANMELDELSER

Zetland

"Serien er ambitiøs og original på et niveau, man sjældent ser, og skal man se én fotoudstilling denne vinter, bør det være denne."

Weekendavisen

"Taryn Simon tager os med til foruroligende, utrolige og uhyggelige steder, som vi ellers aldrig ville få adgang til."