Gå til hovedindhold
Louisiana Contemporary

Sophie Calle

23.6.2010 - 24.10.2010

Sophie Calle er en af Frankrigs mest berømte, nulevende kunstnere. Hun blander foto, tekst og video og skaber installationer, der er både poetiske og provokerende, grænseoverskridende og morsomme. Louisiana viste en række af hendes centrale værker - bl.a. den monumentale installation Take Care of Yourself.

Sophie Calle bruger gerne sig selv som udgangspunkt for sine værkers fortælling. Ofte er hun drevet af en ekstrem nysgerrighed og insisteren på at følge og forfølge både andre mennesker og i høj grad egne ideer. Som en blanding mellem uskyldigt legebarn og hemmelig detektiv skaber hun dermed kunst med undertoner af thriller, voyeurisme, humor og underfundighed, der tiltrækker et nysgerrigt publikum, som får lyst til at kigge med over skulderen. Hvad er fantasi? Hvad er virkelighed?

Dette gælder også for værket Take Care of Yourself (Prenez Soin De Vous), der i 2007 var et af højdepunkterne på Venedig Biennalen, og som siden er blevet omsat til den engelske version, der var installeret i Louisianas Store Sal. En stor og monumentalt bevægende fortælling om kærlighed - eller rettere om et farvel til kærligheden i vores tid.Take Care of Yourself  tager nemlig udgangspunkt i en e-mail, hvor Sophie Calles kæreste gør deres forhold forbi. Denne e-mail har hun bedt en lang række kvinder - fra en balletdanser til en advokat, en sprogforsker til en klovn, en detektiv til en grafiker - om at fortolke ud fra deres egen profession. Resultaterne er både poetiske, rørende og humoristiske udsagn, som vises både i form af tekst, billeder og video.

Sophie Calle skaber med netop denne blanding af foto, tekst og film, hvad man kunne kalde virkelighedsnære fiktioner. Calle inddrager gerne journalistik, antropologi og psykoanalyse eller tager afsæt i litteraturen, dagbogen eller fotonovellen. Hun blander det private og det offentlige rum, det kontante og det intime, det dramatiske og det stilfærdige.Som beskuer kan man nemt blive i tvivl om, hvornår Sophie Calle krydser grænserne mellem virkelighed og fiktion, men hvis man giver sig tid og lader sig involvere, er det til gengæld svært ikke at føle sig berørt og forført af disse fortællinger.

Nykredit er sponsor for serien Louisiana Contemporary

ERINDRINGER OG FORTOLKNINGER

"Hun arbejder med at skabe fortællinger på baggrund af sine egne oplevelser, men gør det så det bliver almengyldigt, så vi lever os ind i dem og forstår dem." Få en introduktion til Sophie Calles univers af udstillingens kurator og hør Calle selv fortælle under sit besøg på Louisiana.