Gå til hovedindhold
Yayoi Kusama Narcissus Garden, 1966-2020 Installation view, Louisiana Museum of Modern Art Stainless steel spheres Courtesy Ota Fine Arts, David Zwirner and Victoria Miro Louisiana Museum of Modern Art / Photography Kim Hansen © YAYOI KUSAMA

SOMMER I PARKEN

23.6.2020 - 30.8.2020

Louisiana byder på en stærk kultursommer under åben himmel. Her er nye markante kunstoplevelser – fra Yayoi Kusama i Søhaven til Zidane på storskærm på plænen – og en Parkscene med et halvt hundrede arrangementer: live events, litteratur, teater, musik mm. Programmet meldes ud løbende, så hold øje med kalenderen herunder.  

”For de fleste bliver dette jo en anderledes sommer end sædvanligt," forklarer Louisianas direktør Poul Erik Tøjner "...og det bliver det altså også for vores gæster, som vi har ønsket at invitere til en mangfoldighed af oplevelser i det fri – kunst, litteratur og musik hen over hele sommeren i museets park."

Bemærk, at Louisiana Cafe foruden det nye cafe-koncept i velkendte rammer i denne forbindelse også tilbyder servering ved plænen ud for butikken / overfor Parkscenen. Her kan købes kaffe og sandwich samt et udvalg af kager og kolde og varme drikkevarer.

15. Juni Fonden støtter præsentationen af de tre nye værker i Skulpturparken.
C.L. Davids Fond og Samling støtter sommerens program på Parkscenen.

Yayoi Kusama 800 boblende sølvkugler

Japanske Yayoi Kusamas (f. 1929) værk Narcissus Garden blev oprindelig præsenteret på Venedigbiennalen i 1966 (foto). Der er tale om et hovedværk i Kusamas tidlige karriere, som nu vises i en tilpasset version i Søhaven (med adgang fra museets Nordfløj eller Børnehuset).

Installationen, der består af 800 kugler i rustfrit stål, er præsenteret på museet med himlen, træerne og vandet spejlet i de blanke overflader, spredt ud over søen, så de ligner lette sølvbobler. Værket er inspireret af den oldgræske myte om Narcissos: en smuk, ung mand, der forelsker sig i sig selv, idet han ser sit ansigt spejlet i en skovsø.

"Det er et vildt værk, hvor kuglerne flyder frit – og de udstiller også alt det, der er i forvejen, omgivelserne, der spejler sig i kuglerne. Det skifter hele tiden, de bevæger sig, de føjer sig – det er flygtigt", fortæller Marie Laurberg, museumsinspektør på Louisiana.

Susan Philipsz lydværk i trækronerne 

Den andet værk, som kan opleves i Søhaven, er skotske Susan Philipsz' lydværk, The Shallow Sea (2010). I værket høres kunstnerens egen stemme og en sang, der leder tankerne hen på en godnatsang med referencer til erotik og død. Bemærk, der er adgang til Søhaven fra Nordfløjen eller Børnehuset. 

Douglas Gordon & Philippe Parrenos 90 min. med Zidane

På nedre plæne i Skulpturparken vises på en storskærm et filmet portræt af fordboldstjernen Zinedine Zidane. Værket, Zidane: A 21st Century Portrait (2006), er skabt af Douglas Gordon og Philippe Parrenos, og følger den franske verdenstjerne gennem en hel fodboldkamp både med og uden bold.  

Zidane: A 21st Century Portrait af Douglas Gordon (Skotland, 1966) og Philippe Parreno (Algeriet, 1964) kan ses om et af de stærkeste portrætter i nyere kunsthistorie. Det følger den franske verdensstjerne Zinedine Zidane gennem en hel kamp den 23. april 2005 mellem hans daværende klub, Real Madrid, og Villarreal. I alt sytten synkroniserede kameraer følger Zidanes bevægelser rundt på banen både med og uden bold.

”EM i fodbold er aflyst, og selvom fodboldkampene er vendt tilbage på tv, er det tydeligt, at kampene mangler intensitet i publikums fravær. Dette fjorten år gamle værk har i det lys fået en melankolsk note. Det viser fodboldspillet, når det er smukkest med 80.000 tætpakkede, støjende tilskuere – og så med Zidane, en af de bedste nogensinde”, fortæller Mathias Ussing Seeberg, museumsinspektør på Louisiana.

Værket er 90 min. langt, men kan sagtens opleves løbende og med pauser.

Spilletider:
Tirsdag til lørdag: 11.05 / 12.36 / 14.07 / 15.38 / 17.09 / 18.40 / 20.11 / 21.42*
Søndag: 11.05 / 12.36 / 14.07 / 15.38 / 17.09*

*Vises ikke til ende.

PROGRAM PÅ PARKSCENEN

Fra en scene centralt i Skulpturparken vil der være en lang række arrangementer til de gæster, der sommeren over slår sig ned på plænerne – musik, litteratur, performance, samtaler, DJs og optrædener særligt for børn og deres familier. De mange litterære arrangementer repræsenterer samtidig festivalen Louisiana Literature, der grundet corona-situationen ikke har kunnet planlægges og derfor afholdes som en del af Sommer i Parken.

SOMMERCAFE I PARKEN

Louisiana Cafe har indrettet en "sommerfilial", hvor du kan stille den lille sult og få varme og kolde forfriskninger. På menuen er der sandwich med røget laks eller grillet courgette med chilihumus samt et udvalg af kager, fadøl, vin, kaffe mm. Du finder sommercafeen på plænen ud fra butikken / over for Parkscenen.

På opdagelse i Skulpturparken 

Foruden sommerens tre særligt udstillede værker, finder du i museets Skulpturpark omkring 50 permanente værker, der udgør en vigtig del af Louisianas samling. I indgangen kan du fra onsdag 24.6 få udleveret et kort, der viser placeringen af de enkelte værker. Herunder kan du se en række introduktioner til udvalgte værker i parken med museets direktør Poul Erik Tøjner, filmet i løbet af foråret, mens museet var lukket ned.

Alexander Calder Tre figurer

Alicja Kwade Pars pro toto

Per Kirkeby Port II

Henry Moore Two Piece Reclining Figure

Roy Lichtenstein Endless Drip

Dan Graham Square Bisected by Curve

George Trakas Self Passage

Henry Heerup Figurer i granit

Richard Serra Porten i Slugten

ANMELDELSER

EKKO

"Det beåndede portræt af en af fodboldens store skikkelser er i virkeligheden en kunstinstallation, der har fundet de rette rammer i Louisianas smukke have - det kan næppe opleves på en bedre måde."