Gå til hovedindhold

PIPILOTTI RIST

Åbn min lysning

1.3.2019 - 22.9.2019

Et farvestrålende og sanseligt brag! Pipilotti Rist har indtaget og indrettet museets Sydfløj og resultatet er et visuelt forunderligt univers, der både omslutter, udfordrer og fortryller os.

Den schweiziske kunstner Pipilotti Rist (f. 1962) er internationalt anerkendt som en af samtidskunstens mest markante udforskere af sansningen og det levende billede. Siden midten af 1980’erne har hun arbejdet henover den brede og konstant skiftende palet af videoteknologier, hvis muligheder, regler, kutymer og begrænsninger hun undersøger - og sprænger.

C.L. Davids Fond og Samling støtter udstillingen Pipilotti Rist - Åbn min lysning.
Desuden bidrager Kvadrat og Pro Helvetia med støtte til udstillingen.

MUSEET SOM EN FÆLLES TANKEBOBLE

Udstillingen 'Åbn min lysning' i museets Sydfløj er den første store præsentation af Pipilotti Rist i Skandinavien, og den spænder over hele hendes produktion, fra tidlige værker i fjernsyns-format til store rumlige video- og lydinstallationer med projektioner på lofter, vægge og gulve. Udstillingen er skabt til Louisiana i tæt samarbejde med kunstneren selv og har karakter af en stedsspecifik total-installation, der fortsætter ud i museets park.

Selv har Pipilotti Rist med udstillingen ønsket at forvandle museet til en fælles lejlighed, hvor vi kan "besøge hinandens hjerner og kroppe." Hun tror nemlig fuldt og helt på, at museet kan "løfte os alle op i en fælles tankeboble, hvor vi deler viden, følelser, indre billeder og forslag."

"VIDEO ER ET MALERI PÅ GLAS I BEVÆGELSE"

Pipilotti Rists navn er en hilsen til Astrid Lindgrens anarkistiske og fritænkende Pippi Langstrømpe. Hos Rist er video ikke bare video, det er også maleri og rum. Hendes værk er derfor på samme tid højteknologisk og sanseligt, farvestrålende og kritisk, vægtløst og kropsbundet.

Kameraet er både pensel, øje og følesans, og de sammensmeltede hovedtemaer kredser om krop, teknologi, sansning og sanselighed, køn, natur, indre og ydre rum, vores indretning af og væren i verden. Kunstneren siger selv, at video for hende "er et maleri på glas i bevægelse."

PIPILOTTI & LOUISIANA

Pipilotti Rist har gennem mange år haft et helt særligt forhold til Louisiana. Hun kalder stedet for "et foregangsmuseum, som skaber og forbinder nye verdener og tilbyder billeder af håb og begejstring." Museet har potentiale til at være en politisk og åndelig inspirations- og helbredelsesanstalt, mener den schweiziske kunstner, der i den første video her giver en lyn-præsentation af sig selv og sin vej til Louisiana. Hør og se mere om udstillingen og Pipilotti Rists kunst i de fire videoer herover. Produceret af Louisiana Channel. 

Louisiana var det første museum, der erhvervede et af kunstnerens værker til en museumssamling (1996). Foruden dette værk, Sip My Ocean, rummer museets samling også kunstnerens første – med egne ord – officielle kunstværk, det nu ikoniske I’m Not the Girl Who Misses Much, 1986. I 2010 kunne man på museet opleve den store installation Homo Sapiens Sapiens, 2005, hvor man fra liggemøbler iagttog en stor projektion i loftet.

ANMELDELSER

Jyllands-Posten

"Det er betagende, overrumplende og helt unikt"

Kristeligt Dagblad

"Farvelyst, begær, lystudfoldelse - et univers, man ikke har lyst til at forlade igen."

Politiken

"Kærlighed, humor, farvestrålende livsglæde og orgastisk hengivelse"

Dagens Nyheter

"Fräck, färgstark, feministisk och därtill visuellt nyskapande. Jag älskar Piplotti Rist!"

WEEKENDAVISEN

"Sansebade af lys, slikfarver og sirenesang."

BØRSEN

"Morsom, original, farverig og psykedelisk. Pipilotti Rist maler med videokameraet – og alle sanser er i sving."

Berlingske

"Udstillingen med den feministiske superkunstner Pipilotti Rist er et visuelt sansebombardement..."

Expressen

"En av de mest ambitiösa och genomtänkta utställningar jag har sett. Perfekt sammanhållen men ändå ständigt överraskande." 

Information

"Fald i svime over Pipilotti Rist (...) Her udfoldes velfungerende labyrintisk en storladen samling af Rists værker fra 1986 til 2019"