Gå til hovedindhold
Pipilotti Rist, Sip My Ocean, 1996 © Pipilotti Rist. Courtesy the artist, Hauser & Wirth and Luhring Augustine.

PIPILOTTI RIST

Åbn min lysning

1.3.2019 - 23.6.2019

Foråret starter med et farvestrålende og sanseligt brag, når Pipilotti Rist indtager Louisiana. Temaer som krop og teknologi, køn og natur samt indre og ydre rum smelter sammen i et visuelt forunderligt univers, der både omslutter, udfordrer og fortryller os.

Den schweiziske kunstner Pipilotti Rist (f. 1962) er internationalt anerkendt som en af samtidskunstens mest markante udforskere af sansningen og det levende billede. Siden midten af 1980’erne har hun arbejdet henover den brede og konstant skiftende palet af videoteknologier, hvis muligheder, regler, kutymer og begrænsninger hun undersøger - og sprænger.

Pipilotti Rists navn er en hilsen til Astrid Lindgrens anarkistiske og fritænkende Pippi Langstrømpe. Hos Rist er video ikke bare video, det er også maleri og rum. Hendes værk er derfor på samme tid højteknologisk og sanseligt, farvestrålende og kritisk, vægtløst og kropsbundet. Kameraet er både pensel, øje og følesans, og de sammensmeltede hovedtemaer kredser om krop, teknologi, sansning og sanselighed, køn, natur, indre og ydre rum, vores indretning af og væren i verden.

C.L. Davids Fond og Samling støtter udstillingen Pipilotti Rist - Åbn min lysning.
Desuden bidrager Kvadrat og Pro Helvetia med støtte til udstillingen.

Pipilotti Rist, Open my Glade (Flatten), 2000 Single channel video installation, silent, (video still) © Pipilotti Rist. Courtesy the artist, Hauser & Wirth and Luhring Augustine

PIPILOTTI & LOUISIANA

Udstillingen 'Åbn min lysning' i museets Sydfløj er den første store præsentation af Pipilotti Rist i Skandinavien, og den spænder over hele hendes produktion, fra tidlige værker i fjernsyns-format til store rumlige video- og lydinstallationer med projektioner på lofter, vægge og gulve. Udstillingen, der skabes til Louisiana i tæt samarbejde med kunstneren selv, får karakter af en stedsspecifik total-installation og fortsætter ud i museets park.

Louisiana har i mange år haft et engageret forhold til Pipilotti Rist og var således det første museum, der erhvervede et af kunstnerens værker til en museumssamling (1996). Foruden dette værk, Sip My Ocean, rummer museets samling også kunstnerens første – med egne ord – officielle kunstværk, det nu ikoniske I’m Not the Girl Who Misses Much, 1986. I 2010 kunne man på museet opleve den store installation Homo Sapiens Sapiens, 2005, hvor man fra liggemøbler iagttog en stor projektion i loftet.

Louisiana Channel Pipilotti Rist

Color is dangerous

We get used fast to constraints

Positive exorcism

LEVENDE BILLEDER I REVYEN — DOWNLOAD AN ART APP

En række udsnit af Pipilotti Rists videoværker kan opleves som levende billeder i udstillingens katalog Louisiana Revy. For at se videosekvenserne skal du først downloade app'en AN ART til din smartphone eller tablet i app store eller på www.anart.ai.

Hvordan bruger man AN ART app? Se instruktionsvideoen her.