Gå til hovedindhold

PICASSO KERAMIK

1.2.2018 - 27.5.2018

Louisiana markerer begyndelsen på sit 60 års jubilæumsår med en præsentation af Pablo Picassos originale keramiske arbejder. Med mere end 150 værker fra årene 1947-1964 er der tale om den første store udstilling i Skandinavien af en knap så kendt side af denne højt skattede kunstners virke.

I sommeren 1946 opholder Picasso sig i Golfe-Juan i Sydfrankrig. Sammen med en ven tager han til en keramikudstilling i Vallauris, et område kendt for sine mange keramiske værksteder. Den oplevelse bliver et vendepunkt for Picasso, der livet igennem søgte nye kunstneriske udfordringer i alle mulige slags materialer. Picasso kaster sig straks ud i eksperimentere med de forskellige keramiske materialer, oxider og glasurer, og det viser sig, at de keramiske processer og teknikker – specielt det uforudsigelige i selve brændingsprocessen, hvor særligt farverne er vanskelige at styre – virker som en stor og interessant udfordring for ham.

I 1948 får Picasso en fast plads i værkstedet Madoura og beslutter sig for at flytte permanent til Sydfrankrig. Den lysfyldte Middelhavsnatur, som i disse år definerer hans kunst, kommer også til at afspejle sig i de keramiske værker. Her producerer han – sideløbende med sine malerier, tegninger, skulpturer og grafiske arbejder – ca. 4.000 keramiske objekter. Nogle er bemalinger og bearbejdninger af tallerkener, kander og fade, som allerede var  i produktion på Madoura-værkstedet, andre er mere skulpturelle figurer, dyr, fauner og kvindefigurer, der vokser ud af Picassos fantasi, når det våde ler bliver formet.

Udstillingen er organiseret med stor støtte fra Musée National Picasso-Paris.

Udstillingen støttes af Augustinus Fonden.

Ugle med kvindeansigt (Karnevalspar),
1951 - 27. FEB. 1953
Musée national Picasso-Paris 

Kvindehoved, 29. JAN. 1953
Musée national Picasso-Paris 

Rundt fad med øje og tyre, 20. MAJ 1957
Musée national Picasso-Paris

Mand i jakkesæt, 1953
Privateje

Gedehoved, 1956
Privateje

Materialer og former

Askos? Bourrache? Zoomorf? Læs om de mange keramiske metoder og former, som Picasso gjorde brug af i sit arbejde.

BIOGRAFI

Pablo Picasso (1881-1973) var en uhyre produktiv kunstner, der satte et markant præg på det 20. århundredes kunst. Få et overblik over hans liv og virke.

MIDDELHAVET & ANTIKKEN

Picasso var født og opvokset i Malaga og følte sig livet igennem stærkt forbundet med middelhavskulturens traditioner og myter og den antikke verdens mytologi og kunst. Dette afspejer sig også i hans keramik, hvor det vrimler med fisk og havdyr, tyrefægtere og mytologiske figurer som fauner og kentaurer.

 

Louisiana og Picasso

Louisiana har gennem årene vist flere udstillinger med fokus på særlige perioder eller temaer i Pablo Picassos (1881-1973) samlede værk. Dette har været muligt takket været et fornemt samarbejde med Picasso-familien, og det er da også med stor støtte fra familien samt Picasso-museerne i henholdsvis Paris, Antibes og Barcelona, at det har været muligt at indsamle og sammensætte et bredt og tematisk udvalg af kunstnerens keramiske produktion.

Tidligere udstillinger på Louisiana: Louisiana On Paper; Picasso før Picasso i 2016, Picasso: Fred og Frihed i 2011, Picasso og Middelhavet i 1996-97, Picasso 1960-1973 i 1988-89, Picasso i 1981 og Picasso i 1968.