Gå til hovedindhold
Louisiana On Paper

Nancy Spero

23.1.2020 - 26.4.2020

Feministisk pionér vises for første gang i Danmark: Amerikanske Nancy Spero (1926-2009) involverede i 1960’erne sig selv og sin kunst i opgøret med magthavere af enhver slags, med fokus ikke mindst på politisk undertrykkelse, racisme og mandlig dominans. 

Spero opfattede sig selv som politisk kunstner og gennem nye udtryksformer og et udtalt politisk engagement brød hun med den etablerede kunstscene og blev en af grundlæggerne af kvindegalleriet A.I.R. i New York i 1970'erne.

Hendes værker berører volden i kunstnerens samtid – 2. verdenskrig efterfulgt af krigen i Vietnam og undertrykkelsen i den tredje verden – men de søger også at definere et andet stof, hvor inspiration fra gamle kulturer vinder indpas. Lange friser af papir befolkes fx af overjordiske figurer, kæmpende og elskende, ofte i cykliske processioner, hvor kvinder udgør verdens absolutte centrum.

Blandt Speros vigtigste motiver ses den menneskelige krop, især kvindens. For at kunne udtrykke, hvad hun opfattede som menneskets basale natur, opgiver Spero de sidste år helt repræsentationen af mænd i sine værker, uden at dette på nogen måde gør udtrykket mindre menneskeligt eller vægtigt.

Udstillingen, der er den første visning af kunstneren i Danmark, er tilrettelagt af Museum Folkwang Essen i samarbejde med Nordiska Akvarellmuseet, Louisiana og Lillehammer Art Museum. Realiseret med støtte fra The Terra Foundation for American Art.