Gå til hovedindhold

Max Ernst

Drøm og Revolution

6.2.2009 - 1.6.2009

Dadaisten, surrealisten, romantikeren og det fabulerende geni. Max Ernst var en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige kunstnere. Louisianas udstilling var den første store præsentation af Max Ernst i Danmark.

Max Ernst var et hypermoderne og omstillingsparat menneske. Som vagabondens var Ernsts liv én lang rejse - han var altid på vej ind og ud af nye udtryksformer, på jagt efter udvikling og forandring. Aldrig stod han stille ved en enkelt stilretning, men vedblev at udforske og eksperimentere med kunsten. 

En kunstner bør ifølge Max Ernst aldrig vide hvad han vil, men fortsætte med at undersøge og transformere sit udtryk. Derfor vedblev Ernst at reflektere over kunstens væsen, og resultatet er banebrydende. Som Picasso og Dalí kunne Max Ernst alt.

Hans billedverden bygger på uventede sammenstillinger af elementer, symboler og teknikker. Han angreb de traditionelle billedopfattelser, og stillede spørgsmålstegn ved alt, hvad der var vedtaget og formuleret i kunsten. Drømmen og fantasien ydes forrang og bliver levendegjort i Max Ernsts revolutionerende og mangfoldige udtryk.

Udstillingens omfattede ca. 200 værker, der spændte fra maleri, collage, tegning og skulptur til de særlige Max Ernst-teknikker frottage og decalcomani.

Max Ernst. Drøm og revolution blev til i et samarbejde mellem Louisiana og Moderna Museet i Stockholm. Den blev til med støtte fra OAK FOUNDATION Denmark, Knud Højgaards Fond samt C. L. Davids Fond og Samling.

Fire kunstneriske hovedstadier

Udstillingen havde retrospektiv karatker og viste dermed de fire væsentligste kunstneriske stationer hos Max Ernst:
1. Dada-årene i Köln fra 1918-1922, hvor han udviklede fotomontage og collageteknikken.
2. Hans surrealistiske periode i Frankrig indtil 1941, en eksperimenteren med frottage-teknik og psykoanalytisk symbolik.
3. Eksil-tiden i USA fra 1941-53, hvor decalcomani- og oscillationsteknikken står centralt
4. Kunstnerens tilbagevenden til Europa og hans sene værk, der er præget af kosmiske billedverdener og en omfattende grafisk produktion.