Gå til hovedindhold

LIVING

Arkitekturens grænser III-IV

1.6.2011 - 23.10.2011

Fantasier og utopier, praktiske løsninger og rå realiteter, vilde visioner og parallelle verdener, singlekulturer og nye fællesskaber. LIVING var en levende og tankevækkende mosaik af indtryk og indblik i, hvordan vi opholder os i verden i dag. 

Hvor vi bor. Hvordan. Med hvem. Og hvorfor… ja, det er i virkeligheden kun en begyndelse, for sommeren 2011 foldede Louisiana begrebet LIVING ud i videst mulig forstand. I en udstilling, der dannede både kapitel 3 og 4 i museets serie om Arkitekturens grænser, og som derfor blev en rejse ad flere spor og på mange planer. Som handlede om arkitektur og mennesket i en tid, præget af nye strukturer, nye medier og nye måder at kommunikere og tænke på. LIVING var derfor nødvendigvis en sammensat udstilling, ”befolket” af drømmere, nybyggere, nyrige, russere, romaer, fordrevne, forstadsfolk og mange flere. Men samlet kunne den ses som en stor fortælling og et stærkt tidsbillede.

”At bo vil sige at efterlade sig spor” 
Walter Benjamin

Udstillingen blev realiseret med støtte fra Realdania, som er sponsor for Louisianas arkitekturudstillinger.

En verden af mangfoldighed

LIVING var en såkaldt cross-over udstilling, der vekslede mellem arkitektoniske projekter og kunstinstallationer. Udstillingen gav indblik i en række aktuelle case stories fra vidt forskellige steder i verden og synliggjorde, hvordan den sociale udvikling verden over skaber mangfoldige måder at leve, kommunikere og bo på, og hvordan de mange tendenser afspejles i boligen. Det udfordrer arkitekter til idéer til en arkitektur, der forholder sig til fælles menneskelige forestillinger om individet og dets sociale netværk.

Se installation af BIG/BJARKE INGELS GROUP I SYDFLØJEN.

Det antropologiske lag i udstillingen blev udfoldet gennem bud på, hvordan menneskelige relationer på tværs af geografi og landegrænser skaber alternative interessefællesskaber. Udstillingen skar et snit i et omfattende felt, hvorved et ekstrakt, et komprimeret billede af verden lige nu, tegner sig i et kalejdoskopisk mønster. Film, video, fotografi, tegninger, modeller og installationer visualiserer mangfoldigheden, uddybet af interviews med kunstnere og arkitekter. Særskilte større installationer indgik i udstillingens temaer, der hver især blev afrundet af en case story.

Hvad er et hjem?

Indtryk fra LIVING der fyldte hele Louisianas Sydfløj, Østfløj og Store Sal og som også bredte sig ud i parken med den belgiske kunstner Arne Quinzes gigantiske installation "My Home, My House, My Stilthouse", der for børn og voksne blev et af sommerens mest populære kendetegn.

Anmeldelser

Berlingske

"Ingen herhjemme arrangerer bedre arkitekturudstillinger end Louisiana."

Politiken

Louisianas kæmpe udstilling LIVING om arkitekturens grænser til sociologi og antropologi er fremragende. Gennem et væld af medier vises, hvordan vores måder at bebo verden på antager nye former."