Gå til hovedindhold

LIU XIAODONG

Ekspedition til Uummannaq, Grønland

21.3.2019 - 10.6.2019

Liu Xiaodong (f. 1963) er en af Kinas største samtidskunstnere, en mesterlig fortæller, hvis intense og ofte meget store malerier skildrer mennesker i den moderne verden. På udstillingen vises Lius nye billeder fra verdens nordligste børnehjem i Uummannaq og af den lokale fangerkultur.

Den kinesiske maler Liu Xiaodong (f. 1963) skildrer mennesker, deres liv og historier med stor malerisk nerve og umiddelbarhed. Han finder sine motiver rundt om i hele verden, hvor han slår sig ned og først tilbringer tid med de mennesker, han vil portrættere. Hans arbejder bliver også til på stedet, under åben himmel.

I 2017 tog Liu til Uummannaq, hvor han mødte lokale beboere og ikke mindst børnene fra et børnehjem – verdens nordligste. De store malerier, der blev resultat af denne ekspedition, samt en række studier og portrætter i småformat er derved meget konkret forankret til stedet og viser fangstkulturen og det sociale liv i den storslåede natur. Grønland her og nu.

I videre forstand er værkerne i al deres menneskelige nærvær også et bud på figurativt maleri i dag og et dokument med skærpet relevans for et dansk publikum. Undervejs optog kunstnerens nære bekendte Yang Bo et filmet portræt af stedet og værkernes tilblivelse, som også indgår i udstillingen.