Gå til hovedindhold

Per Kirkeby - bronze

21.2.2020 - 21.6.2020

Per Kirkeby (1938-2018) er en af de absolutte hovedpersoner i Louisianas samling, som rummer værker helt fra begyndelsen af hans kunstneriske løbebane og frem til Kirkebys allersidste år.

Forårets udstilling bliver den første samlede præsentation af Kirkebys bronzeskulpturer og har fokus på kunstnerens arbejde med figur og rum, noget der også optager ham levende i maleriet i begyndelsen af 1980’erne. Bronzerne, der ofte spiller en tilbagetrukket rolle på Kirkeby-udstillinger, vil spille hovedrollen her, men det vil ske i samspil med malerier og tegninger. Samt i dialog med nogle af de valgslægtskaber i kunsthistorien, som var så typiske for den intellektuelle spændvidde i Kirkebys blik på verden – som f.eks. Rodin.

Udstillingen tilrettelægges af Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, der siger: ”Vi glæder os til at vise en side af Kirkebys kunst – skulpturværket – som vi nærmest umærkeligt har fået et helt selvfølgeligt forhold til – de står bare der i parken og optræder her og der i samlingen med største naturlighed. Men nu forsøger vi at skrive fortællingen om, hvad der egentlig er på færde i disse mørke ansamlinger af stof – også set i lyset af, nå ja, alt det lys, der strømmer ud af Kirkebys billeder.”

Poul Erik Tøjner har udgivet flere bøger om og med den danske kunstner, bl.a. de to store værker Per Kirkeby – Maleri og Per Kirkeby – Skulptur. I 2002 stod Tøjner for Louisianas store udstilling om popkunstneren Per Kirkeby, 122 x 122 Maleri på masonit med værker fra 1960'erne og 1970'erne og endelig, i anledning af kunstnerens 70 års fødselsdag i 2008, en stor retrospektiv udstilling, ledsaget af en film med kunstneren.

Beckett-Fonden har ydet generøs støtte til udstillingen