Gå til hovedindhold
Louisiana On Paper

JOSEF ALBERS

1.7.2011 - 28.8.2011

En samling usædvanligt fine og levende studier af farve og form, malet af Josef Albers, en af det 20. århundredes mest betydelige kunstneriske pionerer, kunne nydes for allerførste gang.

"Jeg vil gerne bibringe andre min egen fryd over de uendelige muligheder, der er for at opleve farver på nye måder."

Farver var en besættelse for Josef Albers (1888-1976), der blev præsenteret som den anden kunstner i serien Louisiana på papir. Og dét med 80 arbejder i olie på papir, hvoraf nogle kun sjældent og andre aldrig før har været vist offentligt. Lidt af en sensation, når man betænker, at Albers som maler og lærer - han var også grafiker, designer, billedhugger og skribent - hører til det 20. århundredes mest indflydelsesrige. Hans abstrakte kunst og undervisningsmetoder har præget generationer af europæiske og amerikanske kunstnere, designere og arkitekter. 

Udstillingen blev til i samarbejde med Josef Albers Museum Quadrat, Bottrop og Staatliche Graphische Sammlung, München. Louisiana indgik som venue i en større turne, der blandt andre omfattede Gulbenkian-museet i Portugal og Morgan Library i New York.

Systematisk og spontant

Josef Albers (1888-1976) var født i den tyske by Bottrop ogunderviste på den banebrydende Bauhaus-skole, indtil den blev lukket i 1933 efter nazistisk pres. Han emigrerede til USA, hvor han for alvor foldede sig ud som maler og lærer. På rejser til Mexico blev han dybt betaget af landets farver, lys og kulturarv, og han begyndte at eksperimentere med kombinationer af farvetoner – f.eks. magenta, turkis, violet, grøn og okker – inden for rammerne af det, han kom til at betragte som det ideelle format: kvadratet. Han arbejdede systematisk, teoretisk og formelt, men som det også kunne se på udstillingen, så er hans studier fulde af liv, spontanitet og poesi.

GRAFISKE TEKNIKKER

Hvad betyder akvatinte og gouache? Hvad er forskellen på f.eks. fotogravure og litografi eller radering? På denne pdf får du en kort og nyttig introduktion til flere af de begreber, som er i spil i serien Louisiana on paper.

Anmeldelser

Børsen

"Indsigtsfuld og smuk udstilling på Louisiana med Josef Albers studier af kvadratet... det er simpelthen små perler af stor kunstnerisk kvalitet. Ja, man bliver varm om hjertet, når man står foran dem."

Berlingske

"Smuk og intim præsentation af en af det 20. århundredes store kunstnere."

Politiken

"er nogen interesseret i at opleve, hvad der kan gøre enkle farvekombinationer forunderligt smukke at se på, vil de ikke gå skuffet fra dette stille møde med en kunstner, der kun overskred grænser i den simplificerede skønheds navn."