Gå til hovedindhold

ILLUMINATION

Ny samtidskunst på Louisiana

1.3.2016 - 11.9.2016

Louisiana viste et udvalg af næsten hundrede værker, erhvervet og doneret til museet i perioden 2012-2015. Udstillingen var den største præsentation af ny kunst i samlingen i museets næsten 60-årige historie og udfoldede så forskellige genrer som maleri, foto, skulptur og installation fra mange dele af verdens hjørner.

På Louisiana skal muligheden for et dybdegående indblik i samtidens kunst være til stede. Derfor har museet ambitiøse mål for erhvervelsen af samtidskunst: det holder museet i live og skaber overraskende og øjenåbnende perspektiver på vores nutid.

Siden 2012 har Louisiana erhvervet 162 værker af 71 kunstnere gennem donationer og ved egne køb – og således givet den danske kulturarv et internationalt boost. Det er et udvalg af disse værker, som blev samlet på Illumination og som spændte fra små, intime størrelser til gigantiske lærreder og fra komplette serier til installationer, der fylder et helt rum.

Illumination var et møde med navne som Andreas Gursky, Franz West, Cindy Sherman, Julie Mehretu, Alex Da Corte, Tacita Dean samt mange flere fra den globale kunstscene. Et stort felt af såvel kendte som herhjemme endnu ukendte samtidskunstnere – herunder adskillige debutanter i museets samling.

Kunsten er som et ur, der går forud

Louisiana er med i front blandt de europæiske museer, hvad angår erhvervelse af samtidskunst. Men hvorfor egentlig blive ved med at købe kunst, når der nu ikke er plads til at vise alt det, museet i forvejen råder over? Louisianas direktør Poul Erik Tøjner forklarer:

"For det første er samlingen museets DNA-streng. Det er herfra vi kan trække nye fortællinger frem i lyset, det er herfra vi kan kombinere os frem til overraskende og nye møder mellem værker, som folk måske allerede føler, de kender til bunds. 

Vi køber således stadig kunst på Louisiana, som tidsmæssigt er af ældre dato, fordi det udvider feltet omkring det, vi allerede er fortrolige med.

Det meste af det, der erhverves er imidlertid samtidskunst, fordi det hele tiden giver museet lejlighed til at forny kontakten (og kontrakten) med vores nutid og nære fremtid. 

Kunsten er som et ur, der går forud, skriver forfatteren Franz Kafka et sted, så vil man vide, hvordan verden ser ud i morgen, er det ikke uklogt at spørge kunstnerne, hvordan de ser den i dag."

Poul Erik Tøjner

MØD KUNSTNERNE PÅ 
LOUISIANA CHANNEL

Som introduktion til ikke mindst de kunstnere, der var nye i samlingen, producerede Louisiana Channel en række interviews, der blev vist på skærme rundt om i Illumination ved kunstnerens værk. Yoko Ono, Catherine Opie, Mark Bradford og Sterling Ruby var blandt de interviewede - og interviewene kan naturligvis også ses online på Louisiana Channel website

Kristeligt Dagblad

"Ros til Louisianas bredspektrede og kvalitative nyinkøb, som slutter sig smukt til den eksisterende samling, og som yderligere er en blodtransfusion af nye medier, kunstneriske strategier og motiver til museets efterhånden omfattende samling."

Information

"Der er mange gode grunde (altså værker) til at besøge Louisianas samlingsudstilling... Hvor andre museer er hårdt pressede på indkøbsbudgetterne, så virker Louisianas præsentation som en magtdemonstration uden lige - både i national og international regi."

Sydsvenskan

"Det lykkes igen Louisiana at finde balancen mellem at være et udflugtsmål med en fantastisk beliggenhed og samtidig forny sig indholdsmæssigt, så det samtidig føles forankret i institutionens tradition og historie."

ART ALIVE - EN FESTIVAL MED UDSTILLINGENS KUNSTNERE

Med udgangspunkt i Illumination og Fire Under Snow afholdt Louisiana 6.-7. maj en festival med en lang række af de kunstnere, der har forbindelse til Louisianas samling og de aktuelle præsentationer. Her kunne man bl.a. opleve Shilpa Guptas ballon-happening, William Kentridge gå baglæns, Ragnar Kjartansson og hans mor - og meget mere!

NYERHVERVELSER 2012-2015

I forbindelse med udstillingerne Illumination og Fire Under Snow udkom Nyerhvervelser 2012-2015 – den tredje i en serie på nu tre bøger, som samlet udgør et katalog over nye værker på Louisiana fra 2007 og frem til i dag. Teksterne er skrevet af Louisianas direktør Poul Erik Tøjner og museumsinspektørerne Anders Kold og Mathias Ussing Seeberg.