Gå til hovedindhold

ILLUMINATION

Ny samtidskunst på Louisiana

1.3.2016 - 11.9.2016

Louisiana viser et udvalg af næsten hundrede værker – maleri, foto, skulptur og installationer – som er erhvervet og doneret til museet inden for de seneste tre år. Det er den største præsentation af ny kunst i samlingen i museets næsten 60-årige historie.

På Louisiana skal muligheden for et dybdegående indblik i samtidens kunst være til stede. Derfor har museet ambitiøse mål for erhvervelsen af samtidskunst: det holder museet i live og skaber overraskende og øjenåbnende perspektiver på vores nutid.

Siden 2012 har Louisiana erhvervet 162 værker af 71 kunstnere gennem donationer og ved egne køb – og således givet den danske kulturarv et internationalt boost. Det er et udvalg af disse værker, som er samlet på Illumination og som spænder fra små, intime størrelser til gigantiske lærreder og fra komplette serier til installationer, der fylder et helt rum.

Illumination er et møde med navne som Andreas Gursky, Franz West, Cindy Sherman, Shilpa Gupta, Julie Mehretu, Alex Da Corte, Tacita Dean samt mange flere fra den globale kunstscene. Et stort felt af såvel kendte som herhjemme endnu ukendte samtidskunstnere – herunder adskillige debutanter i museets samling.

ILLUMINATION PÅ HELE MUSEET

De mange nye værker fylder ikke bare museets Sydfløj, men kan også ses flere andre steder på Louisiana. I Nordfløjen kan man således opleve flere værker, der er opstillet i og omkring Giacometti-salen. Og så har et spejlblankt, skulpturelt tårn af den schweiziske kunstner Not Vital, House to Watch the Sunset, fundet en blivende plads i Skulpturparken.

FÅ OVERBLIK 
ONLINE

En præsentation af de nye værker, der vises på Illumination og Fire Under Snow, kan også ses på et særligt website (tekster på engelsk).

LÆS OM DE
NYE VÆRKER

I forbindelse med udstillingerne Illumination og Fire Under Snow udgives bogen Nyerhvervelser 2012-2015, hvor man kan læse mere om de nye værker.

Kunsten er som et ur, der går forud

Louisiana er med i front blandt de europæiske museer, hvad angår erhvervelse af samtidskunst. Men hvorfor egentlig blive ved med at købe kunst, når der nu ikke er plads til at vise alt det, museet i forvejen råder over? Louisianas direktør Poul Erik Tøjner forklarer:

"For det første er samlingen museets DNA-streng. Det er herfra vi kan trække nye fortællinger frem i lyset, det er herfra vi kan kombinere os frem til overraskende og nye møder mellem værker, som folk måske allerede føler, de kender til bunds. 

Vi køber således stadig kunst på Louisiana, som tidsmæssigt er af ældre dato, fordi det udvider feltet omkring det, vi allerede er fortrolige med.

Det meste af det, der erhverves er imidlertid samtidskunst, fordi det hele tiden giver museet lejlighed til at forny kontakten (og kontrakten) med vores nutid og nære fremtid. 

Kunsten er som et ur, der går forud, skriver forfatteren Franz Kafka et sted, så vil man vide, hvordan verden ser ud i morgen, er det ikke uklogt at spørge kunstnerne, hvordan de ser den i dag."

Poul Erik Tøjner

MØD KUNSTNERNE PÅ 
LOUISIANA CHANNEL

Som introduktion til ikke mindst de kunstnere, der er nye i samlingen, har Louisiana Channel produceret en række interviews, der vises på skærme rundt om i Illumination ved kunstnerens værk. Yoko Ono, Catherine Opie, Mark Bradford og Sterling Ruby er blandt de interviewede - og interviewene kan naturligvis også ses online på Louisiana Channel website

Kristeligt Dagblad

"Ros til Louisianas bredspektrede og kvalitative nyinkøb, som slutter sig smukt til den eksisterende samling, og som yderligere er en blodtransfusion af nye medier, kunstneriske strategier og motiver til museets efterhånden omfattende samling."

Information

"Der er mange gode grunde (altså værker) til at besøge Louisianas samlingsudstilling... Hvor andre museer er hårdt pressede på indkøbsbudgetterne, så virker Louisianas præsentation som en magtdemonstration uden lige - både i national og international regi."

Sydsvenskan

"Det lykkes igen Louisiana at finde balancen mellem at være et udflugtsmål med en fantastisk beliggenhed og samtidig forny sig indholdsmæssigt, så det samtidig føles forankret i institutionens tradition og historie."

ILLUMINATION - PLAKATER, KATALOG & POSTKORT

PLAKAT
Alex Da Corte: Borderland State, 2014
59,5 x 84 cm
Kr. 149 / klubpris kr. 134

PLAKAT
Catherine Opie: 700 Nimes Road, 2012
60 x 80 cm
Kr. 149 / klubpris kr. 134

PLAKAT
Simon Evans: In the Arena of Vanguard Cities, 2015
60,5 x 88,5 cm
Kr. 149 / Klubpris kr. 134

PLAKAT
Alex Da Corte: Delirium I, 2014
67 x 59,8 cm
Kr. 99 / Klubpris kr. 89

KATALOG
Nyerhvervelser 2012-2015 
Kr. 50 / Klubpris kr. 45

POSTKORT
Vælg mellem fire forskellige motiver
Kr. 15 / Klubpris kr. 13,5

ART ALIVE - EN FESTIVAL MED UDSTILLINGENS KUNSTNERE

Med udgangspunkt i Illumination og Fire Under Snow afholdt Louisiana 6.-7. maj en festival med en lang række af de kunstnere, der har forbindelse til Louisianas samling og de aktuelle præsentationer. Her kunne man bl.a. opleve Shilpa Guptas ballon-happening, William Kentridge gå baglæns, Ragnar Kjartansson og hans mor - og meget mere!