Gå til hovedindhold
Louisiana Contemporary

Pipilotti Rist

HOMO SAPIENS SAPIENS

7.1.2010 - 25.4.2010

Man kunne med fordel lægge sig godt til rette i det bløde loungemøbel på gulvet i Store Sal for at få det fulde udbytte af turen ud i Pipilotti Rists paradisiske ursuppe, hvor to nøgne Eva-skikkelser flød lystfyldt og uskyldsrent omkring.

Pipilotti Rists sansemættede videoinstallation Homo sapiens sapiens lagde – næsten bogstavelig talt – både anmeldere og publikum ned, da det blev vist på Louisiana. Egentlig var der tale om finalen på den højt profilerede præsentation af international samtidskunst THE WORLD IS YOURS, men Homo sapiens sapiens kom med sin visuelle styrke og stærkt sanselige appel i høj grad til at fremstå som en udstilling i sin egen ret.

Værket blev vist på en skærm i loftet., så man helst skulle ned og ligge/flyde på gulvet for at kunne svæve med i Pipilotti Rists farve-fantastiske, pseudo-paradisiske univers. Kunstneren havde selv designet det organiske loungemøbel, som publikum kunne ligge og slappe af på.

Schweiziske Pipilotti Rist spiller en markant rolle i den internationale samtidskunst. Hendes værker kredser bl.a. om køn og det feminine, og hun er repræsenteret i Louisianas permanente samling med videoinstallationen Sip My Ocean.

Pipilotti Rist præsenterede første gang værket Homo sapiens sapiens i 2005 på et kirkeloft i Venedig, hvor det stærkt sanselige billedsprog formentlig ikke faldt i alles smag. Selv om publikum strømmede til, valgte kirken at lukke rummet og standse visningen – angiveligt på grund af tekniske problemer.Homo sapiens sapiens kan faktisk betragtes som en mytologisk forestilling – i slægt med netop middelalderens kalkmalerier og barokkirkens susende hvælv – der bugter sigi technicolour over nutidens mennesker.

I forbindelse med installationen kunne man også se dokumentarfilmen The Colour of Your Socks – A Year with Pipilotti Rist. Filmen fra 2009 følger Rists arbejde i atelieret og under udstillingsopsætninger verden over – bl.a. premieren på Homo sapiens sapiens ved Venedig Biennalen i 2007.

Nykredit sponsorerer Louisiana Contemporary.