Gå til hovedindhold

HOMELESS SOULS

27.6.2019 - 21.9.2019

Eksil og landflygtighed var de gennemgående temaer for den række markante internationale kunstnere, som Louisiana præsenteredehen over sommeren. De forholder sig til – og bearbejder – egne historier og erfaringer i værker, der fremstår både aktuelle og tidløse, alment menneskelige og stærkt personlige.

På Homeless Souls mødes et dusin kunstneriske stemmer – fra bl.a. Iran, Irak, Nigeria, Algeriet og Kosovo – i en samtale om landflygtigheden som politisk og eksistentiel realitet. Her er både personlige og kollektive fortællinger, der rummer nye vinkler på temaer som eksil, grænsedragninger, borgerskab, bevægelser på tværs af grænser, hemmelige rejser og identitet.

Fælles for udstillingens kunstnere er, at de eksperimenterer med nye visuelle strategier, poetiske virkemidler og kunstneriske greb for at bringe os nærmere eksilet som levet realitet. Dermed peger de også på kunstens mulighed for at sætte nye og andre billeder på en realitet, vi dagligt møder gennem nyhedsmediernes dokumentarfotografi.

KUNSTEN SOM RUM FOR FÆLLESSKAB

Udstillingens medier og kunstneriske greb spænder vidt fra eksperimenterende dokumentarfilm over skulptur og maleri til installationskunst. Men på tværs af medierne og deres individuelle stemmer deler kunstnerne et fælles anliggende: De bruger kunsten som et rum, hvor historiske begivenheder og personlige traumer kan undersøges og deles.

Som al væsentlig kunst bliver det specifikke i deres værker gjort til udgangspunkt for almenmenneskelige erkendelser. Værkerne på Homeless Souls afspejler derfor ikke alene vores samtid, men berører temaer, der peger både frem og tilbage i tid. Hermed forbinder de os med tider, steder og skæbner, der ikke er vor egen.

Otobong Nkanga. Foto/Photo: Stefaan Temmerman.
Nalini Malani. Foto/Photo: Rafeeq Ellias.

 

Homeless Souls vises i Søjlesal og Store Sal i Louisianas Østfløj. Flere af værkerne bliver skabt specielt til udstillingen. De deltagende kunstnere er:

 • Kader Attia (f. 1970, Frankrig)
 • Tiffany Chung (f. 1969, Vietnam)
 • Forensic Oceanography (Lorenzo Pezzani (f. 1982, Italien) & Charles Heller (f. 1981, USA))
 • Shilpa Gupta(f. 1976, Indien)
 • Ramin Haerizadeh (f. 1975, Iran), Rokni Haerizadeh (f. 1978, Iran), Hesam Rahmanian (f. 1980, USA)
 • Petrit Halilaj (f. 1986, Kosovo)
 • Hiwa K (f. 1975, Irak)
 • Nalini Malani (f. 1946. Født i Karachi, det udelte Indien)
 • Otobong Nkanga (f. 1974, Nigeria)
 • Erkan Özgen (f. 1971, Tyrkiet)
 • Lydia Ourahmane (f. 1992, Algeriet)
 • Kara Walker (f. 1969, USA)

KUNSTNERNE PÅ LOUISIANA CHANNEL

Petrit Halilaj I Don't Want an Enemey

Tiffany Chung Maps of memory

Ai Weiwei Our Judgement is crippled

ANMELDELSER

Frederiksborg Amts Avis

"Udstillingen »Homeless Souls« har potentiale til at blive en af de udstillinger på Louisiana, som man vil huske i mange år efter. I mørket under Louisianas cafe fortolker internationale kunstnere flugt og eksil, og det er en modig satsning, fordi det letteste er at lukke øjnene. Netop derfor skal man gå derned."

Jyllands-Posten

"Med ”Homeless Souls” tager Louisiana fat på to af tidens mest betændte problemer: eksil og landflygtighed."

Politiken

"Det berømte Louisiana-touch fornægter sig ikke - iscenesættelsen er gennemtænkt og flot... men det er ikke det æstetiske budskab, det drejer sig om her. Hvad der tangerer noget æstetisk, kan kun være en indpakning. De værker, vi møder på Louisiana, er ikke fremstillet for at sprede glæde og underholde, men for at inspirere til en humanitær eller politisk håndsrækning."

Sydsvenskan

"En klangrik berättelse om exilens inre och yttre tillstånd."