Gå til hovedindhold
Lauren Greenfield: Generation Wealth. Xue Qiwen, 43, in her Shanghai apartment, decorated with furniture from her favorite brand, Versace, 2005.
Lauren Greenfield: Generation Wealth. Jackie, 41, and friends with Versace handbags at a private opening at the Versace store, Beverly Hills, 2007.

Lauren Greenfield – GENERATION WEALTH

22.8.2019 - 26.1.2020

Et visuelt granatchok: Lauren Greenfield har med 'Generation Wealth' skabt et enestående dokument over de seneste årtiers vilde forbrugsræs i en verden, der er stadig mere besat af drømmen om at se både godt og rig ud.

Den amerikanske fotograf og dokumentarist Lauren Greenfield (f. 1966) er vokset op i den amerikanske, hvide middelklasse, der har været kendetegnet ved arbejdsomhed, uddannelse og en vis diskretion. Med den fotografiske serie Generation Wealth kaster hun et øjenåbnende blik på 25 års forbrugskultur, der i kunstnerens øjne har ændret middelklassens værdier til rå materialisme, celebrity-kultur og utilsløret narcissisme.

Udstillingen handler ikke om den superrige ene procent af befolkningen eller om pengenes verden, men snarere om, med Greenfields egne ord, "hvordan kroppen, ungdommen, seksualiteten og det ’at se rig ud’ er blevet vor tids værdi." At blotlægge systemet bag denne version af kapitalismen er udstillingens egentlige ærinde. Greenfield skildrer ikke kun vinderne, men også dem, som bukker under i den groteske konkurrenceånd.

Med dokumentaristens greb – billeder og interviews – bliver denne undersøgelse et stykke visuel kultur fra en periode med en uhørt forbrugerisme. Greenfield var tidligt optaget af de kommercielle mekanismer, der indfanger teenagere, som de springer ud som forbrugere. Og selvom denne tendens ikke er ny viden for sociologer og økonomer, bliver den i hænderne på Greenfield gjort synlig for os – som et visuelt granatchok. Denne udstilling tager os med på kapitalismens amok-løb verden over: Island, Dubai, Irland, Rusland og USA.