Gå til hovedindhold

Gabriele Münter

3.5.2018 - 19.8.2018

Louisianas store præsentation af den tyske maler Gabriele Münter kaster et nutidigt blik på en kunstner, som måske endnu ikke er så kendt, men som må anses som en markant bidragyder til det 20. århundredes kunst. Udstillingen, den første af sin art i flere årtier, udfolder de mange facetter i Münters værk.

Hidtil har den tyske maler Gabriele Münter (1877-1962) ikke optaget megen plads i kunsthistorien. Hendes værk er oftest blevet set og fortolket i sammenhæng med tysk ekspressionisme og med fokus på hendes relation til og samarbejde med Wassily Kandinsky (1866-1944) i tiden omkring kunstnergruppen ”Der Blaue Reiter” (1911-1914).

Med denne udstilling – den første omfattende, retrospektive præsentation af maleren i flere årtier – ønsker Louisiana at bidrage til at udvide det snævre blik på Münters arbejde ved at udfolde og åbne for nye facetter i hendes mangeartede værk og dermed synliggøre dets stilistiske kompleksitet og kunstneriske selvstændighed.

Meget af det Münter har skabt er stadig ukendt, men det rådes der nu bod på med denne udstilling – 100 år efter Münter udstillede første gang i Danmark. Udstillingen kaster et nutidigt blik på kunstnerens værk, som præsenteres i tematiske sektioner – fra de klassiske genrer som portræt og landskab over interiør og abstraktion til hendes beskæftigelse med fremmede kulturer, folkekunst og børnetegninger.

Udstillingens omkring 130 værker dækker hele kunstnerens virkeperiode. En stor del af værkerne har ikke været præsenteret tidligere; andre er sidst vist for mange årtier siden. Størstedelen af dem stammer fra Gabriele Münter- und Johannes Eichner-Stiftung i München, suppleret med sjældne lån fra museer i Europa og USA.

Udstillingen er arrangeret i samarbejde med Städtische Galerie im Lenbachhaus und Kunstbau og Gabriele Münter- und Johannes Eichner-Stiftung i München.

ÅBEN OG EKSPERIMENTERENDE

Inden Gabriele Münter begyndte at male, var hun allerede omkring 1900 begyndt at fotografere – første gang på en rejse til USA.

Med kameraet i hånden starter hun med at indfange og fastholde ”verden”, men snart begynder hun at male næsten dagligt og fortsætter den vej hele livet igennem.


Gabriele Münter var en åben og eksperimenterende
kunstner med et internationalt netværk og en omfattende udstillingsvirksomhed. Under 1. verdenskrig opholder hun sig i Stockholm og København, hvor hun i 1918 har sit kunstneriske gennembrud med sin første soloudstilling på Den Frie med 100 malerier, 20 glasmalerier, raderinger og vægmalerier.

I sin 60-årige kunstneriske karriere skaber hun over 2000 malerier, flere tusinde tegninger, akvareller, glasmalerier, grafiske blade og omkring 1200 fotografier, og i dag anses hun som en markant bidragyder til det 20. århundredes kunst.