Gå til hovedindhold
Louisiana On Paper

Ellsworth Kelly

26.1.2012 - 29.4.2012

Ellsworth Kelly var en af efterkrigstidens mest betydningsfulde malere, og han har sat dagsordenen for den abstrakte kunst i USA. Men samtidig har han gennem hele sin karriere tegnet de fineste “portrætter” af blomster og planter.

Det var en af Amerikas største nulevende kunstnere, Ellsworth Kelly (1923-2015), der her kunne opleves i serien "on paper". Udstillingen viste 40 tegninger af planter og blomster fra de årtier, hvor kunstneren har været aktiv. Et ophold i Frankrig i årene 1948-54 lagde grunden til Kellys livslange fascination og nære observation af naturen, og det var her, at Kelly udviklede sit abstrakte billed-sprog, inspireret af kunstnere som Monet, Hans Arp og Matisse.

Kellys tegninger er kunst i ypperligste format. Overførslen mellem blik og hånd er et centralt tema i Kellys plantetegninger, udført med en enkelhed og omhu og med en kærlighed til formen, så plantens fine omrids og linjeføringens særegne, musikalske gestus nærmest vibrerer i det færdige værk. Det er håndens enkle bevægelser på papiret, der løfter motivet frem i al sin enkelhed. Og dog er det ikke motivet, der er afgørende for hans arbejde, men snarere forbindelsen til verden gennem bevægelsen, hvor form, silhuet og omrids sættes i vekselvirkning mellem rum og flade som linjer på papir.

Udstillingen var blevet til i samarbejde med Staatliche Graphische Sammlung, München og The Metropolitan Museum, New York.

KORT OM KUNSTNEREN

Ellsworth Kelly, født 1923, efterfulgte de abstrakte ekspressionister og satte fokus på de dynamiske sammenhænge mellem omrids, form og farve og dermed på opfattelsen af rum. Kelly kan ikke rubriceres i en kunstretning, men har øvet stor indflydelse på minimalisme, Hard Edge-maleri, Color-Field og Pop Art, hvor han bl.a. eksperimenterede med lærreder i nye formater. Kunstneren er repræsenteret i Louisianas samling med seks værker.

GRAFISKE TEKNIKKER

Hvad betyder akvatinte og gouache? Hvad er forskellen på f.eks. fotogravure og litografi eller radering? På denne pdf får du en kort og nyttig introduktion til flere af de begreber, som er i spil i serien Louisiana on paper.

Anmeldelser

Weekendavisen

"Louisiana viser den anden side af Ellsworth Kellys kunst, blomsterbillederne. Det er uendelig smukt".