Gå til hovedindhold
Arkitekturens Værksteder

ELEMENTAL

ALEJANDRO ARAVENA

11.10.2018 - 3.3.2019

I serien Arkitekturens Værksteder præsenterer Louisiana den chilenske tegnestue ELEMENTAL med Alejandro Aravena som kunstnerisk leder. Han blev i 2016 tildelt den prestigefyldte Pritzker Prize og var samme år direktør for arkitekturbiennalen i Venedig, med støtte fra hele ELEMENTAL-gruppen.

Tegnestuen ELEMENTAL, der har base i Chiles hovedstad Santiago, er utraditionelt sammensat af personer med vidt forskellige fagligheder. De arbejder med arkitektur i både stor og lille skala i Chile og i resten af verden og med en tilgang til arkitektur og byplanlægning, der er både analytisk og pragmatisk.

Med den prisvindende Alejandro Aravena (f. 1967) i spidsen har ELEMENTAL høstet international anerkendelse for bl.a. originale løsninger på boligmangel i Santiagos fattigste bydele. I stedet for at tegne billige huse har tegnestuen opført halve huse til de samme penge og derefter overladt den anden halvdel af huset til at blive udfyldt af beboerne.

Kombinationen af et godt design og beboernes egen investering og engagement i projektet har været med til at skabe et mere bæredygtigt boligområde. Som ELEMENTAL selv formulerer det: ”Det handler ikke så meget om svaret, men om at stille de rigtige spørgsmål.” 

Realdania støtter udstillingsserien Arkitekturens Værksteder.

Ikke kun en tænketank - en 'handlingstank'

I 2017 modtog Alejandro Aravena Göteborgs Pris for Bæredygtig Udvikling (Göteborgspriset för Hållbar Utveckling), hvor han sammen med ELEMENTAL-gruppen tog imod prisen. Tegnestuen kalder sig selv en 'handlingstank' - ikke kun en tænketank. De fokuserer på nye og realiserbare mugligheder, hvor de gør op med vores vante forestillinger.

I 2003 opførte ELEMENTAL for første gang det sociale boligbyggeri kaldet det 'halve hus', hvor tegnestuen står for den ene halvdel, som er den komplicerede del af byggeriet, og overlader den anden halvdel til de enkelte familier at udfylde. På den måde holder arkitekterne sig inden for de økonomiske rammer uden at gå på kompromis med kvaliteten af byggeriet, og giver beboerne mulighed for øge værdien af deres hjem ved at bygge den anden halvdel. Denne løsning giver også i højere grad beboerne ejerskab over deres nye hjem.

Hos ELEMENTAL arbejder de ud fra det princip, at mennesket er en del af løsningen og ikke problemet. Konceptet 'det halve huse' bygger på en udvidet form for brugerinddragelse; processen starter med, at de kommende beboere inviteres til at bygge papmodeller af deres fremtidige hjem sammen med arkitekterne, og der bliver lyttet til deres behov og viden. Beboerne starter processen - og det er også dem som afslutter den, når de udfylder den sidste halvdel af huset. ELEMENTAL har fortsat fokus på den udvidede brugerinddragelse i deres andre projekter.

DET HANDLER OM PROCES

Udstillingen, som er præsenteret i fire forskellige rum, er bygget op omkring to stedspecifikke installationer, som kan opleves i udstillingens første og tredje rum. Læs om de forskellige rum - WHAT IS ELEMENTAL, ABC OF INCREMENTAL HOUSING, SO FAR... og OPEN SOURCE DESIGN - herunder. 

ELEMENTALs primære fokus er proces. Med denne udstilling har de ikke blot ønsket at fortælle om deres enkelte bygninger, men om processen i deres arbejde, hvor rum, tyngdekraft og materiale fylder mere. Udstillingen præsenterer dokumentation af deres forskellige arbejder, samt deltaljeret dokumentation af udstillingens opbygning.

I udstillingens første rum, WHAT IS ELEMENTAL, ses en stor konstruktion i midten af rummet med et stort udvalg af ELMENTALs vigtigste værktøj - skitsebogen. Deres skitsebøger rummer alt fra første noter og ideer til detaljerede konstruktionstegninger. Her er det muligt at bladre igennem 120 bøger på iPads. Det andet rum, ABC OF INCREMENTAL HOUSING, samler to forskellige arbejder; de sociale boligbyggerier 'de halve huse' og to designobjekter - Huara-lampen og O-lampen. I det tredje rum SO FAR... kan du opleve udstillingens anden store stedspecifikke kostruktion, som viser hovedprincipperne i ELEMENTALs arkitektur: kroppens fornemmelse for vægt, ligevægt og tyngdekraft. Installationen rummer en filmisk gennemgang af ELEMENTALs værker filmet fra oven med en drone. Du kan også se en deltajeret dokumentation af udstillingens tilblivelse. Det fjerde og sidste rum, OPEN SOURCE DESIGN, omhandler designobjektet Silla - en stol som blev skabt ved at et grunddesing blev sendt videre til et fængsel i Santiago, hvor de indsatte herefter kunne videreudvikle og færdiggøre stolen.

INTERVIEW MED ALEJANDRO ARAVENA OM ARKITEKTUR

I forbindelse med udstillingen interviewede Louisiana Channel Alejandro Aravena, ELEMENTALs kunstneriske leder, på museet i 2018. Hør interviewet hvor Aravena giver et indblik i ideerne og de innovative processer bag ELEMENTALs mange projekter - ikke mindst hvordan det chilenske studio arbejder radikalt brugerinddragende.

TAGER FAT I TIDENS UDFORDRINGER

Efter en årrække med store tematiske arkitekturudstillinger har Louisiana med serien Arkitekturens Værksteder ønsket at sætte fokus på en ny generation af toneangivende arkitekter, der alle forholder sig til globaliseringens udfordringer og står for en bæredygtig, socialt bevidst og ofte lokalt forankret arkitektur, Den første udstilling i serien handlede om den kinesiske arkitekt Wang Shu, hans hustru og partner Lu Wenyu og tegnestuen Amateur Architecture Studio. Læs mere.

ANMELDELSER

Politiken

"Med sin præsentation af verdensstjernen Alejandro Aravena brillerer Louisiana atter med en arkitekturudstilling, der informerer og underholder."

Weekendavisen

"Fortællingen, om hvordan tegnestuen griber opgaverne an, er en af de bedste, der er set og hørt i mange år."