Gå til hovedindhold

JOSEPH OG CELIA ASCHER SAMLINGEN

I et studierum ved indgangen til Sydfløjen finder man et udvalg af de mange fine arbejder på papir, som er skænket til Louisiana af Celia Ascher, en af museets mest trofaste støtter gennem tiderne. Der er tale om en udsøgt samling tegninger og gouacher fra især den tidlige russiske og europæiske konstruktivisme.

Celia Ascher har været en af Louisianas trofaste venner og generøse støtter siden 1977. På det tidspunkt fik en række museer, herunder Louisiana, tilbud om at vise den amerikanske samling af konstruktivistisk kunst The Riklis-McCrory Collection, der dengang udgjorde det bedste overblik, der fandtes over denne kunstretning, og som Celia Ascher på det tidspunkt var leder af. Efter udstillingens lange turné blev det besluttet at dele den store konstruktivist-samling mellem tre museer: MoMA, Museum of Modern Art i new York, The Tel Aviv Museum i Israel og Louisiana, som modtog omkring 200 malerier, tegninger og skulpturer som et værdifuldt supplement til museets eksisterende samling.

Ud over at formidle gaven, skænkede Celia Ascher samtidig en betydelig del af sin private samling til Louisiana. Siden har hun i sin mands og eget navn fortløbende doneret flere, fortrinsvis suprematistiske og konkrete arbejder på papir til museet. Og det er netop et udvalg af disse værker, der nu er samlet i et studierum og giver indblik i en af de væsentligste kunstretninger fra begyndelsen af 1900-tallet – med værker af konstruktivismens pionerer i Rusland, Bauhaus i Tyskland og de Stijl i Holland samt Abstraction-Création i Paris. Den mere samfundskritiske side af periodens kunst er repræsenteret med satiriske tegninger af George Grosz.

UDVALGTE VÆRKER THE JOSEPH AND CELIA ASCHER COLLECTION

NATAN ALTMAN
Uden titel, 1916

GEORGE GROSZ
Ausbeuter (udbytter), 1919

SONIA DELAUNAY-TERK
Projet de tissue (Udkast til dekoration på stof ), 1924

LAJOS KASSÁK
L'Oeuf dur (Det hårdkogte æg), 1923

VATVARA STEPANOVA
Uden titel, u.å.

EL LISSITZKY
Zankstifter (Sieg über die Sonne), 1923

LÁSZLÓ MOHOLY-NAGY
Pneumatic (Pneumatik), 1923 

VILMOS HUSZAR
Composition (Komposition),1918-1920