Gå til hovedindhold

ARTHUR JAFA

9.12.2020 - 9.5.2021

Den amerikanske kunstner Arthur Jafa (f. Tupelo, Mississippi, 1960) har først i en relativt sen alder opnået et markant, globalt gennembrud. Det skete med det både dybt rørende og bidende kritiske videoværk Love is the Message, the Message is Death fra 2016.

I dette godt otte minutter lange videoværk krydsklipper Arthur Jafa mellem sorte amerikanske berømtheder, som Barack Obama og Serena Williams, og historiske billeder af bl.a. Martin Luther King samt en blanding af nyhedsklip og håndholdte optagelser af politivold mod sorte amerikanere.

Love is the Message, the Message is Death er iscenesat til nummeret Ultralight Beam af Kanye West som en klar demonstration af uoverensstemmelsen mellem de største sorte stjerners berømmelse og status og Amerikas generelle behandling af sin sorte befolkning. Foruden dette hovedværk vises en række andre værker, som Jafa producerer specielt til denne udstilling.

Ud over sit virke som kunstner, har Arthur Jafa arbejdet på en lang række dokumentarer og spillefilm, enten i rollen som instruktør eller som kameramand, og desuden har han lavet musikvideoer med blandt andre Jay-Z og Solange Knowles. Han er repræsenteret i Louisianas samling med værket Apex fra 2013.

 

INterview med Jafa

I dette interview fortæller den Mississippi-fødte billedkunstner og filmfotograf om sort identitet i forbindelse med sit kritikerroste video-værk ‘Love Is the Message, The Message Is Death’ (2016). Værket blev en verdensomspændende sensation og i 2019 blev Jafa hædret med en Guldløve på Biennalen i Venedig.

Video-værket kan opleves i udstillingen med Jafa, der åbner 9.12.20.