Gå til hovedindhold
Louisiana Contemporary

Anri Sala

2.11.2012 - 3.2.2013

Anri Sala er først og fremmest filmskaber, der bruger musikken som centralt element i sine værker. Udstillingen viste fire film, der musikalsk spændte fra fri jazz improvisation, rytmisk musik og klassisk orkestermusik, som var installeret så de indgik i dialog med hinanden.

Anri Sala ved, hvad musik kan gøre ved os, ved fortællingen – vores egen eller den, han lægger frem. Han ved, at vi kommer til at føle og mærke det, når der skrues op for musikken. Han ved at musik er fysik, at lydbølgerne rammer os – vi kan ikke vende os bort eller lukke øjnene for dem. Selv kalder han sine film skulpturer.

Salas brug af musik er yderst raffineret – det er skabelsens øjeblik, der kredses om, musikkens tilblivelse: saxofonistens improvisation, symfoniorkesterets øven, trommeslagerens respons osv. Men også musikkens strukturdannende egenskaber træder tydeligt frem, ikke bare i musikken selv, men også i de elementer, der ikke omfatter lyd. Tempoet, takten, gentagelsen, rytmen, men også stilheden og pausen er alle musikalske elementer, som kunstneren er optaget af, og som får betydning både visuelt og lydligt.

Louisiana Contemporary er støttet af Nykredit

MUSIK KOMMER FØR SPROG

Louisiana Channel samtale med Anri Sala om hans arbejdsmetode og to af hans hovedværker Answer Me (2008) og 1395 Days Without Red (2011) – sidstnævnte en historie om en kvinde på vej gennem Sarajevos gader under byens belejring i borgerkrigen i 1990'erne.

KORT OM KUNSTNEREN

Anri Salas værker rummer både politisk bevidsthed og en interesse for menneskelige relationer, og man fornemmer altid, at hans værker er forankret i personlige erfaringer – sociale, politiske eller private. Materialet i hans værker er ikke biografisk, men det biografiske ligger som en subtil undertone i hans arbejde.

Han er født i Albanien i 1974, uddannet på the National Academy of Arts, Tirana, Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs i Paris og på Le Fresnoy, Studio National des Arts Contemporains i Tourcoing. Kunstneren er i dag bosat i Berlin.

 

Sala har udstillet internationalt på institutioner som Centre Pompidou, Paris; Serpentine Gallery, London; Musée d’art contemporain de Montréal, Canada; MOCA/Museum of Contemporary Art, North Miami; ARC/Musée d’art moderne de la Ville de Paris og Kunsthalle Wien. Han har modtaget flere priser, inklusiv Absolute Art Award 2011 og The Young Artist Prize på Venedig Biennalen i 2001.

I 2013 repræsenterede han Frankrig ved Biennalen i Venedig.

Anmeldelser

Politiken

"...smuk og vedkommende  film...et lille mesterværk i en meget spændende udstilling."

Kunsten.nu

"En af de udstillinger, man bare skal se. Dét både fordi Sala folder sine værker ud i et fængslende flow – og fordi udstillingen ganske enkel er smuk, stærk og vedkommende... til et publikum, der undertiden skal gå langt efter film- og videokunst af international kvalitet, så er udstillingen en gave."

Weekendavisen

"...udstillingens hovedværker, hvis smukke, næsten ordløse men dog meget talende udforskning af musikkens forhold til krop, rum og affekt i sig selv er hele besøget værd."