Gå til hovedindhold
Louisiana Contemporary

Ai Weiwei

18.11.2011 - 12.2.2012

Det var med stor glæde, at Louisiana som planlagt åbnede en udstilling med en række markante værker af den kinesiske samtids-kunstner Ai Weiwei – der i 2011 blev tilbageholdt og isoleret af myndighederne i 81 dage.

Som led i udstillingsserien Louisiana Contemporary viste Louisiana tre af Ai Weiweis store, markante værker, lavet i årene 2003-2010, samt en række film. Udstillingen var den første i Skandinavien, hvor det er muligt at få et bredt indblik i kunstnerens praksis.

AI WEIWEI & OLAFUR ELIASSON

Åbningen af udstillingen blev en oplevelse af de sjældne for de mange tilstedeværende. Store Sal var fyldt til bristepunktet, da billedkunstneren Olafur Eliasson – via Skype – talte med Ai Weiwei i Beijing. Til det sidste var der stor usikkerhed om, hvorvidt det overhovedet ville lykkes at skabe forbindelse til Ai Weiwei, der på dette tidspunkt sad i husarrest. 

 

Verdens mest indflydelsesrige kunstner

Ai Weiwei, hvis handlefrihed og ret til at ytre sig er indskrænket, blev i efteråret 2011 kåret til verdens mest indflydelsesrige kunstner af det ansete tidsskrift Art Review, bl.a. med denne begrundelse:

”Ai Weiweis magt og indflydelse hænger sammen med, at han i både værk og ord er blevet en katalysator for internationale politiske debatter, som påvirker alle nationer i verden: ytringsfrihed, nationalisme, økonomisk magt, internettet og det enkelte menneskes rettigheder.” 

Ai Weiwei, der er født i 1957, spænder i sit kunstneriske virke fra fysiske værker og konceptuelle projekter til både sociale aktiviteter, design og arkitektur. Derved får hans kunst karakter af et kompas, der både registrerer samtidens strømninger i kunsten globalt og ansporer diskussionerne om kunstens rolle i hans hjemland Kina.

Ai Weiwei udtrykker sig i et særegent, enkelt formsprog, som er i dialog med den faktuelle historie og den personlige erindring. Hans kunst forholder sig til almenmenneskelige betingelser og insisterer på respekten for det enkelte menneske.

Selvfølgelig er jeg bange

"Jeg kan ikke gøre andet end at stå frem og sige min mening."

I forbindelse med udstillingen blev der vist et 35-minutter langt interview med Ai Weiwei, som blev optaget på Louisiana i forbindelse med kunstnerens besøg i december 2010.

Anmeldelser

Politiken

"Viser, at der måske alligevel kan tændes lys i mørket".

Berlingske

"Tak til Louisiana".

Jyllands-Posten

"Se hans pulserende avantgardekunst"

Børsen

"Med livet som indsats"

Weekendavisen

"Spektakulære værker... hans kunst virker så stærk og sætter sindene i bevægelse og får selv de mest totalitære systemer til at vakle".