AFRIKA
ARKITEKTUR, KULTUR OG IDENTITET
Ved at blande arkitektur, kunst og kultur spejlede udstillingen mangfoldigheden og kompleksiteten i den del af Afrika, der ligger syd for Saharaørkenen. Og gav os et mere nuanceret og inspireret billede af kontinentet.
Gennem en række projekter fordelt over det afrikanske kontinent fortaltes om forskellige regioners ny arkitektur – med bud på, hvordan man kan omfatte lokale traditioner og skabe løsninger for fremtiden. Udstillingen præsenterede bl.a. en sanselig arkitektonisk scenografi og en række installationer - hvor arkitekturens rum, skala og form kunne fornemmes 1:1. Livet omkring bygningerne var også en del af arkitekturen. I udstillingen skabte kunst, fotografi, film med mere perspektiv til arkitekternes bestræbelser - og var samtidig med til at nuancere vores blik på denne del af verden.
AFRIKA var det tredje og sidste kapitel i Louisianas store fortælling om arkitektur, kultur og identiteter. I 2012 var museet ramme om udstillingen NEW NORDIC, der omhandlede den nordiske byggekultur – og i 2014 rettedes blikket mod den arabiske verdens hurtigt voksende Babels-byer med udstillingen DET ARABISKE NU.
Udstillingsserien Arkitektur, kultur og identitet blev støttet af Realdania
SEKS STORBYER, ÉN SANSELIG URBAN SCENOGRAFI
Den sydafrikanske arkitekt Heinrich Wolff har skabt scenografien til det afrikanske bygalleri. De afrikanske storbyer Dakar, Lagos, Nairobi, Kinshasa, Maputo og Johannesburg er hver tildelt en 'celle', hvori en kurateret karakteristik af hver by udfoldes.
Udsigten fra scenografiens balkon. Herfra har man et udblik, som var man i en høj bygning i et urbant rum.
By-scenografiens 'indre' rum. Her kan man også se filmen 'Kinshasa Symphony' af Claus Wischmann og Martin Baer.
Installationshot fra 'Kinshasa-delen', med dokumentation, kunstværker, fotografi og film fra DR Congos hovedstad.
Installationshot fra 'Johannesburg-delen' med Mikhael Subotzky og Patrick Waterhouses kunstneriske dokumentationsprojekt 'Ponte City', 2008-2010 i baggrunden.
ARKITEKTUR SOM WAKE-UP CALL
Den burkinske arkitekt Francis Kéré forstår arkitektur som en social proces. Kéré er født og opvokset i landsbyen Gando i Burkina Faso og uddannet i Berlin. Som en del af hans arkitekturpraksis, har han gjort det til sit livsprojekt at ‘løfte’ Gando via ny arkitektur bygget i lokale materialer som ler og træ. I udstillingen kan Kérés store installation Louisiana Canopy opleves, der er inspireret af træets funktion som socialt samlingssted i Gando. Hør om hans tilgang til arkitektur i Louisiana Channels video.
ARKITEKTURPROJEKTER I SKULPTURPARKEN
Den luftige, farverige pavillon er bygget af de spanske arkitekter selgascano og opført af helloeverything. Pavillonen Louisiana Hamlet er et integreret byggesystem, som går på tværs af kontinenter, dels som værende en skole i Nairobi, dels en udstillingspavillon på Louisiana.
Når konstruktionen til Louisiana Hamlet efter endt udstilling i Danmark fragtes videre til Kenya, anvendes projektets generiske byggestillads-komponenter til at producere en ny mobil arkitektur - i form af en skole i slumområdet Kibera i Nairobi.
De namibiske arkitekter Mieke Droomer og Andre Christensen står bag værket ’Louisiana Spine’ i Skulpturparken. Den dynamiske rygrad i landskabet fungerer som et hegn, der symbolsk indrammer AFRIKA udstillingen rundt om parkens største træ.
Droomer & Christensen har i deres projekt taget udgangspunkt i de mange funktioner, som hegnet har i den traditionelle namibiske landsby: Det skaber forbindelse, det er en sti, en grænse og et sted for aktiviteter. I 2014 byggede de den oprindelige version af det bølgende hegn, Dordabis Community Spine, i Namibia.
Bodys Isek Kingelez: 'Projekt for det tredje årtusindes Kinshasa', 1997. Modelby i temaet 'at bygge fremtider'.
Bodys Isek Kingelez: 'Projekt for det tredje årtusindes Kinshasa', 1997. Modelby i temaet 'at bygge fremtider'.
Bodys Isek Kingelez: 'Projekt for det tredje årtusindes Kinshasa', 1997. Modelby i temaet 'at bygge fremtider'.
Bodys Isek Kingelez: 'Projekt for det tredje årtusindes Kinshasa', 1997. Modelby i temaet 'at bygge fremtider'.
ANMELDELSER
"Louisianas nye udstilling viser både mangfoldigheden og håbene på det store kontinent"
"Louisiana udfordrer vanetænkningen om Afrika med mange begavede og overrumplende påfund... og mod til at portrættere kontinentet med velvalgte og voldsomme visuelle punktnedslag, der de fleste steder fungerer så overbevisende."
"[Udstillingen] viser gode sider af den afrikanske samtid og peger på Subsahara som et kulturelt kraftcenter til global inspiration."
Stig Jensen, lektor ved Center for afrikastudier på Københavns Universitet: "Udstillingen er til et rent 12-tal. Den har blik for diversiteten og mangfoldigheden...Og så er udstillingen superflot kurateret."