Gå til hovedindhold

Louisiana Literature højdepunkter

Louisianas litteraturfestival debuterede i august 2010 og blev fra starten en bragende succes. Siden er Louisiana Literature blevet en fast tilbagevendende begivenhed, der hvert år samler over 40 internationale og danske forfattere og flere tusinde gæster i løbet af de fire festivaldage. Gå på opdagelse i et udvalg af bevægende, sjove og uforglemmelige oplevelser fra tidligere år.

2017

Paul Auster
Chris Kraus
Svetlana Aleksijevitj
Eileen Myles
Siri Hustvedt
Péter Nádas
Vigdis Hjorth
Colson Whitehead
Zadie Smith
Laurie Anderson

INTERVIEW MED CHRIS KRAUS

Louisiana Literature 2017 bød fredag eftermiddag på amerikanske Chris Kraus og hendes feministiske kultroman 'I Love Dick', som den engelske avis The Guardian har udråbt til at være "den bedste roman, der er skrevet om mænd og kvinder i det 20. århundrede”. Chris Kraus blevet interviewet af feministisk aktivist og skribent Emma Holten, som også har skrevet efterord til den danske udgave. Du kan se mange flere interviews med forfatterne fra dette års festival hos Louisiana Channel.

2016

Julian Barnes
Erica Jong
Hanya Yanagihara
Karl Ove Knausgård
Claudio Magris
Linn Ullmann
Olga Tokarczuk
Nell Zink

Karl Ove Knausgård
og Tomas Espedal

Litteraturfestivalen 2016 bød på et møde af den sjældne slags. Her mødtes to af Skandinaviens litterære stjerner på scenen for første gang. Den intense samtale mellem Karl Ove Knausgård og Tomas Espedal handlede blandt andet om at skrive selvbiografisk — og om hvorfor man er nødt til at fortsætte, "selv om man oplever det som farligt".

Producet af Louisiana Channel, 2016.

2015

Richard Ford
Ngũgĩ wa Thiong'o
Colm Toíbín
Rachel Kushner
Hans Magnus Enzensberger
Marie Darrieussecq
Vladimir Sorokin
Yan Lianke

LITTERÆRT TOPMØDE
MELLEM CUBA & KINA

Et af højdepunkterne i 2015 var samtalen mellem to store navne i verdenslitteraturen - cubanske Leonardo Padura og kinesiske Yan Lianke. De to talte om bl.a. deres syn på de socialistiske hjemlande: ”Når jeg hører Cuba blive kaldt ’Kinas bror’ giver det mening for mig,” sagde Linke og tilføjede, at følelserne for Cuba stikker dybt. Se og hør samtalen i sin helhed i Louisiana Channels video.

2014

Herta Müller
Teju Cole
Lydia Davis
James McBride
Alaa Al-Aswany
David Mitchell
Joyce Carol Oates
Michael Ondaatje
Margaret Atwood

"Hvordan kunne jeg tilgive?"

I 2014 var interviewet med den tysk-rumænske forfatter og Nobelprismodtager, Herta Müller, en af festivalens stærkt bevægende oplevelser. Her kan du se og høre samtalen med Müller i sin helhed, hvor hun bl.a. fortæller om at vokse op under Ceausescus diktatur i Rumænien - og om det probelmatiske ved 'at tilgive' og 'forsone sig med et regime'.

Se flere forfatterinterviews fra Louisiana Literature 2014 på Louisiana Channel

2013

Per Petterson
Colum McCann
Zadie Smith
Tomomi Adachi
Sofie Oksanen
Erland Loe
Ian McEwan
Jenny Hval
Rune T. Kidde...

Indtryk fra 2013

”The literature actually allows us to become ourselves by becoming somebody else” Colum McCann

Genoplev stemning og de store øjeblikke på Louisiana Literature 2013 med bl.a. Ian McEwan, Colum McCann, Zadie Smith, Suzanne Brøgger og Taiye Selasi.

2012

Patti Smith
Nicole Krauss
Anne Carson
Jeffrey Eugenides
Linn Ullmann
Henning Mankell
Allan Hollinghurst
& Jonathan
Safran Foer...

INDTRYK FRA 2012

Året, hvor den amerikanske rocksanger og poet Patti Smith gæstede Louisiana og både performede på plænen og læste højt fra sin bog Just Kids.

Flere store amerikanske forfattere bl.a. Nicole Krauss, Jonthan Safran Foer og Jeffrey Eugenides medvirkede også til at gøre festivalen til et tilløbsstykke. 

2011

Marilynne Robinson
DBC Pierre
Gary Shteyngart
Junot Díaz
Daniel Grossman
Adonis
Chimamanda Ngozi Adichie & Karl Ove Knausgård...

INDTRYK FRA 2011

"I absolutely adore meeting my tribe" - sådan udtrykte den dominikansk-amerikansk forfatter Junot Diáz begejstret mødet med hans læsere på festivalen i 2011.

Se glimt, stemninger og meninger i videoen her fra Louisiana Literature 2011, hvor Diaz og forfattere som Adonis, Marilynne Robinson, David Grossman, Chimamanda Adichie, DBP Pierre og Gary Shteyngart gæstede Louisiana.

2010

Sofi Oksanen
Günter Grass
Tomas Espedal
Ali Smith
Dag Solstad
Kevin Vennemann
Hallgrímur Helgason
Sara Stridsberg
& Kerstin Ekman...

INDTRYK FRA 2010

"Det sætter gang i rummene på en rigtig god måde" - den unge danske forfatter og kunstner Amalie Smith var begejstret for sammesmeltningen mellem litteratur og kunstens rum på museet på den første udgave af Louisiana Literature.

Se flere indtryk og stemninger i videoen her fra den debuterende festival, hvor forfattere som Jørgen LethAli Smith, Günter Grass, Kevin Vennemann, Franck Leibovici og Sofi Oksanen deltog.   


C. L. DAVIDS FOND OG SAMLING støtter Louisiana Literature