Gå til hovedindhold
Frida Kahlo The little Deer, 1946 Oil on masonite, 22.5 x30.3 cm, Private Collection, © Banco de México Diego Rivera Frida Kahlo Museum Trust / VISDA 2019 Foto: Nathan Keay, © MCA Chicago

LOUISIANA 2020 PROGRAM

Fra kvindelige surrealistiske stjerner som Frida Kahlo, Meret Oppenheim og Leonora Carrington til den første store præsentation af Per Kirkebys bronze-skulpturer. Fra farverige, optiske illusioner til indisk arkitektur. Og fra afroamerikansk aktivisme til en storstilet tema-udstilling om ’Moder-figuren’ i kunst og kultur i det 20. årh. og frem til i dag. Her er det første overblik over Louisianas udstillingsprogram i 2020 - glæd dig!

ANN VERONICA JANSSENS
23. januar - 17. maj

Lyseffekter, tågedannelser, farvespor og spejlingers optiske bedrag. Den belgiske kunstner Ann Veronica Janssens (f. 1956), der her præsenteres for første gang i Danmark, arbejder nærmest videnskabeligt på at skubbe til grænserne for det kendte. Hendes kunst er ikke nem at rubricere, men dens effekt på os beskuere er ikke til at tage fejl af. For hende handler det nemlig ikke om at bekræfte det, vi allerede ved, men snarere om at rykke og placere os dér, hvor hvor vi kan åbne os på ny. Selv vedgår Janssens sig gerne inspirationen fra de amerikanske ’Light and Space’-kunstnere fra 1960’ernes Californien. Og helt fra starten af sin karriere har hun været optaget af, at kunst ikke skal observeres på afstand, men skal opleves som en samlet påvirkning af øjnene, kroppen og bevidstheden.

LOUISIANA ON PAPER: NANCY SPERO
23. januar - 26. april

Amerikanske Nancy Spero (1926-2009) var en feministisk pioner, der fra 1960’erne involverede sig selv og sin kunst i opgøret med magthavere af enhver slags, med fokus ikke mindst på politisk undertrykkelse, racisme og mandlig dominans. Hendes værker berører volden i samtiden – 2. verdenskrig efterfulgt af krigen i Vietnam og undertrykkelsen i den tredje verden – men de søger også at definere et andet stof, hvor inspiration fra gamle kulturer vinder indpas. Lange friser af papir f. eks. befolkes af overjordiske figurer, kæmpende og elskende, ofte i cykliske processioner, hvor kvinder udgør verdens absolutte centrum.

 

For at kunne udtrykke, hvad hun opfattede som menneskets basale natur, opgav Nancy Spero de sidste år helt repræsentationen af mænd i sine værker, uden at dette på nogen måde gør udtrykket mindre menneskeligt eller vægtigt. Udstillingen er den første visning af kunstneren i Danmark og lavet af Museum Folkwang Essen i samarbejde med Nordiska Akvarellmuseet, Louisiana og Lillehammer Art Museum.

Nancy Spero udstillingen er støttet af Terra Foundation for American Art

PER KIRKEBY: BRONZE
20. Februar - 21. Juni

Per Kirkeby (1932-2018) er en af de absolutte hovedpersoner i Louisianas samling, som tæller værker af kunstneren fra den første begyndelse til hans allersidste år. Forårets udstilling i 2020 handler om Kirkebys bronzeskulpturer, om kunstnerens arbejde med figur og rum, noget der også optager ham levende i maleriet i begyndelsen af 1980’erne.

Bronzerne spiller ofte en tilbagetrukket rolle på Kirkeby-udstillinger, men denne udstilling vil vise hovedparten af Kirkebys skulpturer, nogle steder i samspil med enkelte malerier og tegninger, herunder med udblik til de valgslægtskaber i kunsthistorien, som var så typiske for den intellektuelle spændvidde i kunstnerens blik på verden – Rodin, m.fl.

 

Udstillingen bliver den første samlede præsentation af Kirkebys bronzer og fylder hele museets Vestfløj, og den bliver tilrettelagt af Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, der har udgivet flere bøger om og med den danske kunstner, bl.a. de to store værker Per Kirkeby – Maleri og Per Kirkeby – Skulptur.

I 2002 stod Tøjner for Louisianas store udstilling om popkunstneren Per Kirkeby, 122 x 122 Maleri på masonit med værker fra 1960'erne og 1970'erne og endelig, i anledning af kunstnerens 70 års fødselsdag i 2008, en stor retrospektiv udstilling, ledsaget af en film med kunstneren.

TETSUMI KUDO
2. april - 16. august

Japanske Tetsumi Kudo (1935-1990) var tidligt ude med et kunstnerisk opgør med vores teknologifascinerede selvdestruktion og det økologiske forfald. For mange vil han være et nyt bekendtskab, men Louisianas samling tæller faktisk to af hans markante og mærkværdige skulpturer – en slags dystopiske terrarier med fluorescerende farver og sære forsøg med spiring af liv. Disse danner afsæt for præsentationen af Kudos ætsende skildringer af en forurenet og syg verden, som vi selv har skabt og selv må finde ud af at holde liv i. Det er lige så grotesk og absurd, som det er aktuelt.

ANUPAMA KUNDOO – TAKING TIME
14. maj - 30. august

I den fjerde udstilling i serien Arkitekturens Værksteder søger den indiske arkitekt Anupama Kundoo at kaste lys over en knap ressource i vores liv: tiden. Kundoo opfatter tiden som en glemt ressource i arkitekturen – arkitektur er en proces, der i sig rummer nuet, fortiden og fremtiden.

Udstillingen er bygget op som en vandring i tid, hvor traditionelle indiske byggeskikke, håndværk og materialebrug udforskes og integreres i Kundoos nutidige værker. Hun er optaget af at bruge så få ressourcer som muligt i sin arkitektur.

 

Anuparma Kundoo arbejder både i Indien og i Europa, og hendes egen bolig i den eksperimentelle by Auroville i det sydlige Indien er et af hendes hovedværker. Auroville opstod ud fra ideen om et fællesskab, hvor mennesker fra forskellige kulturer kunne leve i fred og harmoni uagtet nationalitet, religion, kaste eller politik.

Kundoos arbejde med udviklingen af Auroville er et af udstillingens temaer og vil udfoldes gennem modeller i stor skala. Kundoo tegner desuden en stedsspecifik installation til Louisianas park, der vil kunne opleves i udstillingsperioden.

Realdania støtter udstillingsserien Arkitekturens Værksteder.

FANTASTISKE KVINDER – SURREELLE VERDENER FRA FRIDA KAHLO TIL DOROTHEA TANNING
18. juni - 27. september 

Louisianas store sommerudstilling sætter fokus på kvindelige kunstneres bidrag til surrealismen. Mens surrealismens mandlige udøvere er kendt af mange og har været vist ofte, er det i dag stadig de færreste, der har et bredere kendskab til kvindelige surrealister. Og det på trods af, at de fleste var en del af surrealismens inderkreds omkring André Breton og udstillede side om side med deres mandlige kollegaer på tidens mest banebrydende surrealisme-udstillinger.

Med omkring 250 kunstværker giver denne udstilling for første gang en større samlet præsentation af og et fascinerende indblik i 30 kvindelige kunstnere fra USA, Mexico og Europa og deres tilgang til surrealismens ideer.

 

Hver kunstner på udstillingen præsenteres med et udvalg af markante værker, der tilsammen tegner et billede af såvel hendes virke som særlige bidrag til surrealismens form-og billedsprog. Samtidig søger udstillingen at vise og perspektivere tematiske ligheder og forbindelser mellem de forskellige kunstnere, der udfolder sig inden for maleri, skulptur, tegning, fotografi og film.

Side om side med kendte navne som Louise Bourgeois, Frida Kahlo, Leonora Carrington og Meret Oppenheim vil en række kunstnere som eksempelvis Kay Sage, Leonor Fini og Toyen kunne opleves for første gang i en dansk sammenhæng.

Udstillingen er arrangeret af Schirn Kunsthalle i Frankfurt i samarbejde med Louisiana.

MOR!
24. september - 7. marts 2021

Nærværende eller fraværende, støttende eller dominerende, varm eller diabolsk – alle har en Mor! Og netop undersøgelsen af Moderskabet – belyst gennem skiftende opfattelser i kunst-og kulturhistorie op gennem det 20. og det 21. århundrede – bliver omdrejningspunkt for efterårets store Louisiana-oplevelse. Udstillingen samler værker af en række af periodens største kunstnere og vil spænde fra de tidlige avantgarde-bevægelser og frem til i dag.

Der bliver tale om en stor, sanselig og rigt udfoldet fortælling, hvor moderskabet og -figuren anskues med kulturhistorisk, filosofisk, psykologisk og kunstnerisk dybde. En fortælling, som i lighed med Louisianas nylige udstilling om MÅNEN, både peger bagud og samler spor, der rækker frem til nu.

 

Moderskabets ikonografi spænder fra religiøse madonnafremstillinger til postfeminismens ”bad girls”, og den er nært forbundet med historier om kvindelig magt og frigørelse – men også med både de fysiske og pyskologiske relationer mellem mødre og deres (kunstner)børn – døtre såvel som sønner. 

Et helt centralt spor i udstillingen bliver naturligvis de strømninger og markante forandringer, der de seneste godt hundrede år har præget samfundsuvidklingen og udfordret særligt kvinders traditionelle sociale position – hvilket har sat opfattelsen af moderskabet og de traditionelle kulturelle normer og forventninger under pres. 

Udstillingen samler en række væsentlige kunstnere, som Louisiana har præsenteret gennem det seneste årti, og hvoraf mange er repræsenteret i museets samling. Her vil være værker af bl.a. Louise Bourgeois, David Hocknye, Yayoi Kusama, Rineke Dijkstra, Ragnar Kjartansson, Paula Modersohn-Becker og Candice Breitz. Samt bidrag fra en række yngre kunstnere, som er skabt specielt til udstillingen og dermed giver et helt aktuelt perspektiv på forholdet til... Mor!

ARTHUR JAFA
19. november - 28. februar 2021

Vinderen af årets Guldløve på Biennalen i Venedig, den amerikanske kunstner Arthur Jafa (f. Tupelo, Mississippi, 1960), har først i en relativt sen alder opnået et markant, globalt gennembrud. Det skete med det både dybt rørende og bidende kritiske videoværk Love is the Message, the Message is Death fra 2016.

I dette godt otte minutter lange videoværk krydsklipper Arthur Jafa mellem sorte amerikanske berømtheder, som Barack Obama og Serena Williams, og historiske billeder af bl.a. Martin Luther King samt en blanding af nyhedsklip og håndholdte optagelser af politivold mod sorte amerikanere.

 

Love is the Message, the Message is Death er iscenesat til nummeret Ultralight Beam af Kanye West som en klar demonstration af uoverensstemmelsen mellem de største sorte stjerners berømmelse og status og Amerikas generelle behandling af sin sorte befolkning. Foruden dette hovedværk vises en række andre værker, som Jafa producerer specielt til denne udstilling.

Ud over sit virke som kunstner, har Arthur Jafa arbejdet på en lang række dokumentarer og spillefilm, enten i rollen som instruktør eller som kameramand, og desuden har han lavet musikvideoer med blandt andre Jay-Z og Solange Knowles. Han er repræsenteret i Louisianas samling med værket Apex fra 2013.

Se Louisiana Channels interview med kunstneren.