Gå til hovedindhold

BRUG KUNSTEN: YAYOI KUSAMA

Louisiana inviterede til inspirationsdag om det interdisciplinære og japanske Yayoi Kusama.  
Dagen bød på møder med blandt andre professor i kreativitet, Lene Tanggaard, modeskaber, musiker, kunstner mm. Henrik Vibskov og astrofysiker, Steen H. Hansen.

Med afsæt i Yayoi Kusamas eksperimenterende og performative praksis så vi nærmere på, hvordan den kan inspirere gymnasieundervisningen på tværs af fag som billedkunst, samfundsfag, dansk, fysik, psykologi mm. 

Kusama med græskar, 2010. Mixed media Installation View: Aichi Triennale 2010 Courtesy Ota Fine Arts, Tokyo/ Singapore; Victoria Miro Gallery, London; David Zwirner, New York; og KUSAMA Enterprise © Yayoi Kusama

PROGRAM
18.9.2015

Dagens teoretiske oplæg belyste Yayoi Kusamas praksis fra forskellige vinkler: Vi mødte Lene Tanggaard, professor og forfatter til flere bøger om kreativitet, såvel som astrofysiker, Steen H. Hansen, der forsker i universets mørke stof og kastede et andet blik på Kusamas uendelige prikker. Gennem et besøg i Kusama-udstillingen og en kunstnerisk workshop med multitalent og modedesigner, Henrik Vibskov, gav inspirationsdagen mulighed for at hente baggrundsviden og konkrete idéer til øvelser og workshops, der kunne bruges i egen undervisning.

9:00 Ankomst, registrering og kaffe.

9:30 Velkomst ved formidlingschef på Louisiana, Elisabeth Bodin.

9:45 Fornyelsens kunst – på kanten. Indgangsreplik ved professor i kreativitet, Lene Tanggaard.

10:45 Besøg i den aktuelle udstilling med Yayoi Kusama, dernæst introduktion til hendes praksis gennem konkrete øvelser og diskussion af undervisningsrelevante spørgsmål ved bl.a. kunstformidlere Signe Jacobsen og Mette Simonsen Nielsen.

12:00 Frokost.

13:00 Workshop ved modeskaber, musiker mm. Henrik Vibskov.

14: 15 Kaffe og kage samt udveksling af erfaringer og idéer ved adjunkt Anne Mette W. Nielsen. Indlæg ved gymnasielærer Anne Sommer Peters.

15:00 Vi er alle prikker – perspektiv ved astrofysiker, Steen H. Hansen.

15:30 Paneldiskussion ved Lene Tanggaard, Steen H. Hansen og Anne Mette W. Nielsen med spørgsmål fra salen.

16:00 Afrunding og kommende arrangementer.

INTRODUKTION
ELISABETH BODIN

Dagen handlede om at ’prikke’ til hinanden, smitte andre med gode idéer og tanker om at bruge kunsten. Så hvorfor ikke starte i bedste Kusama-stil med at lade deltagerne forbinde sig med hinanden og universet ved hjælp af polkaprikker? Formidlingschef på Louisiana, Elisabeth Bodin, byder velkommen til den sidste dag i rækken af BRUG KUNSTEN inspirationsdage og fortæller om baggrunden og fremtiden for projektet.

OPLÆG
LENE TANGGAARD

Det kreative er ikke bare det nye, men det nye der også er værdifuldt, som udfordrer vores verdensforståelse. Ofte opstår nyskabelser PÅ KANTEN – på kanten af genrer, af fagdiscipliner af det tilladte. Lene Tanggaard er professor i pædagogisk psykologi og forsker i læring og kreativitet i praksis, og så er hun forfatter til bl.a. Kreativitet skal læres og I bad med Picasso - sådan bliver du mere kreativ.

WORKSHOP
HENRIK VIBSKOV

Henrik Vibskov begyndte at spille musik som 10 årig og har siden da arbejdet med forskellige æstetiske udtryksformer: kunst, design, scenografi, mode, musik mm. Han er uddannet i beklædningsdesign fra Central Saint Martins i London og er i dag professor ved Designskolen i Kolding. På inspirationsdagen kastede han deltagerne ud i at skabe mini-installationer inspireret af mødet med Kusama.

KUSAMA I UNDERVISNINGEN
ANNE SOMMER PETERS OG LINE PEDERSEN

Anne Sommer Peters fra Handelsgymnasiet København Nord brugte Kusama-udstillingen som udgangspunkt for elevernes egen designproces. Line Pedersen fulgte mødet mellem eleverne og Kusamas univers; et møde, der åbnede for at lære både gennem og af kunsten.

OPLÆG
STEEN H. HANSEN

I mødet med Yayoi Kusama fandt astrofysiker, Steen H. Hansen – mod forventning – slående ligheder mellem sit og Kusamas arbejde: De er fælles om en fascination af uendeligheden, og så ligner Kusamas Infinity Nets til forveksling tidlige versioner af vores egen galakse!

BILLEDER FRA DAGEN

Deltagerne checker ind på inspirationsdagen i Louisianas Bådhus.
Foto: Tue Juelsbo

Deltagerne forbinder sig med hinanden med prikker på bedste Yayoi Kusama vis.
Foto: Louisiana Learning

Deltagerne prikker til hinanden på inspirationsdagen – konkret med polkaprikker og i overført betydning ved at diskutere, hvordan kunsten kan være med til at forbinde undervisningen på tværs af fag.
Foto: Tue Juelsbo

Professor i kreativitet, Lene Tanggaard, taler om Fornyelsens kunst – på kanten.
Foto: Tuel Juelsbo

Deltagerne besøger Yayoi Kusama udstillingen og diskuterer, hvordan udstillingen kan bruges i undervisningen.
Foto: Kim Hansen

Modeskaber, musiker mm. Henrik Vibskov fortæller om sin interdisciplinære praksis og sit arbejde med eksperimenter, inden han sætter dagens workshop i gang.
Foto: Tue Juelsbo

Deltagerne er i fuld gang med at skabe Kusama-inspirerede mini-installationer.
Foto: Kim Hansen

Hver deltager bidrager til mini-installationen med en form eller en stemning inspireret af Kusama.
Foto: Kim Hansen

Mini-installationer præsenteres og Henrik Vibskov samler trådene.
Foto: Kim Hansen

Astrofysiker Steen H. Hansen tager deltagerne med til nye galakser og taler om, at Vi er alle prikker.
Foto: Louisiana Learning

Steen H. Hansen blev overrasket over at opdage ligheder mellem sin egen og Kusamas fascination af det uendelige.
Foto: Kim Hansen

Trådene fra inspirationsdagen samles og diskuteres af Lene Tanggaard og Steen H. Hansen.
Foto: Tue Juelsbo