Gå til hovedindhold

BRUG KUNSTEN: AFRIKA I NYT LYS

Temaet for den tredje BRUG KUNSTEN inspirationsdag var Afrika. Louisianas udstillinger i hhv. forår og efterår 2015 kaster hver sit blik på det komplekse kontinent:
RICHARD MOSSE (5.2-25.5.2015): Film og fotografier af Richard Mosse om den glemte krig i DR Congo og AFRIKA (25.6-25.10.2015): En del af Louisianas udstillingsserie om arkitektur, kultur og identitet.

 

Richard Mosse. Drag, 2012. Soldat fra Mai Mai Yakutumba-militsen slæber en anden soldat gennem græsset i en kampsimuleringsøvelse, i nærheden af South Kivu, Demokratisk Republik Congo. © Richard Mosse. Courtesy kunstneren, Jack Shainman Gallery & carlier | gebauer

Program
9.4.2015

Dagen bød på stof til både AT-forløb og forløb i enkeltfagene – lige fra historie, samfundsfag, sprog-, billedkunst- og mediefag til de naturvidenskabelige fag. Vi mødte en sand ekspert ud i interdisciplinære greb, Martha Fleming, og fik konkrete øvelser med hjem fra et besøg i Richard Mosse udstillingen. Mette Kia Krabbe Meyer holdt et foredrag om krigens billeder efterfulgt af en kunstnerisk workshop ved Jeannette Ehlers. Undervejs delte flere gymnasielærere ud af erfaringerne fra gennemprøvede tværfaglige forløb om Afrika.

9:00: Ankomst, registrering og kaffe.

9:30: Velkomst ved formidlingschef på Louisiana, Elisabeth Bodin.

9:45: Thinking Streams and Stepping Stones: Artists and Interdisciplinarity – indgangsreplik ved forsker, kurator og kunster, Martha Fleming.

10:45: Besøg i den aktuelle udstilling med RICHARD MOSSE, dernæst introduktion til hans praksis gennem konkrete øvelser og diskussion af undervisningsrelevante spørgsmål ved kunstformidler Hanne Flarup m.fl.

11:30: Ser krigen sådan ud? Krig i kunst-, presse-, dokumentar- og amatørfotografi – kort foredrag ved forskningsbibliotekar, Mette Kia Krabbe Meyer.

12:10: Frokost.

13:00: Workshop ved billedkunstner Jeannette Ehlers med afsæt i Richard Mosse udstillingen.

14:00: Oplæg ved gymnasielærere, der præsenterer konkrete undervisningsforløb inden for en række fag.

15:00: Kaffe og kage under opsamlingen på dagen ved adjunkt Anne Mette W. Nielsen i samtale med Martha Fleming og Mette Kia Krabbe Meyer – Hvordan kan vi bruge kunstneriske strategier i det interdisciplinære arbejde i undervisningen?

16:00: Introduktion ved kuratoren til Louisianas anden udstilling AFRIKA. En arkitektur-, kultur- og identitetsudstilling med åbning i juni 2015.

16:30: Tak for i dag.

Introduktion
Elisabeth Bodin

Hvordan inddrager vi kunstens eksperimenter i undervisningen på tværs af fag, så der opstår personlig investering og nysgerrighed hos eleverne? Formidlingschef Elisabeth Bodin introducerer her til nogle af de spørgsmål der er opstået undervejs i BRUG KUNSTEN.

Oplæg
Martha Flemming

Hvordan kan man udforske verden på tværs af faglige discipliner med udgangspunkt i billedkunstneres processer? Forsker, kurator og kunstner Martha Fleming tog os med på en vandring gennem en række kunstneres interdisciplinære ’Steeping Stones and Thinking Streams’.

Artikel af Martha Fleming om det interdisciplinære.

Interview
Jeannette Ehlers

Billedkunstner Jeannette Ehlers arbejder med at forbinde fortid og nutid i sine kunstneriske undersøgelser af den transatlantiske slavehandel. Her fortæller hun om, hvordan en interdisciplinær tilgang er vigtigt for hende som kunstner.

Workshop
Jeannette Ehlers

Jeannette Ehlers fokuserer på fravær og nærvær i sin kunst og arbejder helt konkret i sine videoværker, fotografier og performances med at fjerne og forskyde centrale elementer. I workshoppen arbejdede deltagerne med at fjerne, ændre og sample billeder og skabe nye fortællinger, hvor afrikanske slaver mødte den danske guldalders hovedværker.

Oplæg
Gymnasielærere

Frederik Bodin har arbejdet med kolonihistorien og DR Congo på Lyngby Handelsgymnasium. Klassen besøgte Richard Mosse udstillingen og diskuterede nutidens DR Congo. Mette Thorup og Claus Røder fra Helsingør Gymnasium arbejdede med DR Congo på tværs af historie, engelsk og samfundsfag, og inddrog både Richard Mosse udstillingen, en studietur til Belgien samt tegneserieklassikeren Tintin i Congo.

Billeder fra dagen

Introduktion til Richard Mosse og hans praksis gennem konkrete øvelser og diskussion af undervisningsrelevante spørgsmål. Foto: Kim Hansen.

Besøg i video-installationen The Enclave af Richard Mosse Foto: Kim Hansen.

Undervisningsgreb i Richard Mosse udstillingen. Foto: Kim Hansen

Fravær og nærvær i digitale fotomontager. Workshop ved billedkunstner, Jeanette Ehlers. Foto: Kim Hansen.

Den danske guldalder og transatlantisk slavehandel mødes i en digital fotoworkshop ved billedkunstner, Jeanette Ehlers. Foto: Kim Hansen.

Diskussion af dagens vinkler på det interdisciplinære ved Anne Mette W. Nielsen, Martha Fleming og Mette Kia Krabbe Meyer. Foto: Elisabeth Bodin

Introduktion til udstillingen Afrika – arkitektur, kultur og identitet ved kurator Mathias Ussing Seeberg. Foto: Elisabeth Bodin.