Gå til hovedindhold

KUSAMA INSTALLATION

Den japanske kunstner Yayoi Kusamas Gleaming Lights of the Souls (Sjælenes funklende lys) er et af museets mest elskede værker. Installationen, der er fra 2008, udgøres af et rum, hvor vægge og lofter er beklædt med spejle, gulvet er et vandspejl, og man står midt i vandet på en platform.

Ned fra loftet hænger hundrede lamper og et relæ får lyset til at skifte farve i rolige overgange – så vi som beskuere selv bliver en del af installationens rumlige dybde, puls og univers. Gleaming Lights of the Souls er et helt igennem lyrisk værk.

"Så uendeligt dette rum er for sanserne," skriver Poul Erik Tøjner i sin Louisiana abc, "så endeligt og nærværende bliver det med ét, når ens egen hjerterytme falder i takt med farvernes forvandling, og rummets stille penduleren mellem de smukkeste kulører og kombinationer tegner sit eget fine elektrokardiogram, ja, det går lige til hjertet."

Der er kun adgang til Gleaming Lights of the Souls når hele museets Sydfløj er åben - bemærk derfor, at der ikke vil være adgang fra 22.6. til og med 24.7.

KARRIERE I TO KAPITLER

Yayoi Kusama er født i Japan i 1929, og hendes karriere falder i "to store kapitler, interpunkteret af tyve års glemsel på kunstscenen," skriver Poul Erik Tøjner i sin bog 'Louisiana abc'. "Hun kommer til New York i 1960'erne og knokler ti år på at skabe sig et navn, en standing, et netværk og - et værk. Det lykkes..."

Læs hele kapitlet fra bogen her:

POLKAPRIKKET KOSMOS

I dette interview med Louisiana Channel fortæller – og synger – Yayoi Kusama om sit liv og sine forældre, der var modstandere af hendes kunstneriske ambitioner.

Hør om hendes arbejdsproces, hvor hun lukker alt andet ude, og værket Gleaming Lights of the Souls, hvor hun søger en kosmisk vision og fornemmelse af en uendelighed af polkaprikker.