Gå til hovedindhold

FORSKNING

Internationale konferencer, lærings- og udvekslingsprogrammer, kunstforløb for unge asylansøgere mm. Her får du et overblik over de forskningsprojekter, som udgør en stærk del af Louisianas aktuelle engagement.

Følg Louisiana Research på Facebook for nyheder om kommende konferencer og forskningsprojekter.

MARSDEN HARTLEY SYMPOSIUM

I forbindelse med den omfattende, retrospektive udstilling Marsden Hartley - The Earth is all I Know of Wonder har Louisiana i samarbejde med Terra Foundation for American Art arrangeret et én-dags symposium den 6.12.2019. Til lejligheden har vi indbudt fem førende forskere fra Europa og USA, som vil bidrage med deres unikke perspektiv på en usædvanlig og enestående kunstner.

Symposiet søger under titlen Veje til Marsden Hartley at folde kunstnerens mange-facetterede produktion ud gennem en række skarpt vinklede bidrag. Bidragyderne er: Pr. Rachael Z. DeLue, Princeton University; Pr. Pascal Rousseau, INHA, Sorbonne; Dr. Edyta Frelik, Department of American Literature and Culture, Maria Curie-Sklodowska University; Pr. Jacob Wamberg, Aarhus Universitet, School of Communication and Culture - Art HistoryJonathan D. KatzVisiting Associate ProfessorUniversity of Pennsylvania. Læs mere.

MOR!

Louisiana udfører i 2019-20 et forskningsprojekt, som undersøger, hvordan de skiftende opfattelser af moderrollen og moderskabet i det 20. og 21. århundrede afspejles og undersøges i periodens kunst og kultur. Projektet undersøger hidtil uafdækkede forbindelser mellem renæssancens madonna-portrætter, avantgardekunsten, feministiske positioner, samtidskunstens autobiografiske undersøgelser af moderbilledet og horror-filmenes uhyggelige mødre.

Flere værker fra Louisianas samling vil indgå. Projektet munder ud i den omfattende udstilling MOR!, som vises på museet 24. september 2020 – ultimo februar 2021. Projektet ledsages af en forskningsbaseret Louisiana Revy med bidrag af bl.a. museumsinspektører Marie Laurberg og Kirsten Degel.

DEA TRIER MØRCH:
DET GRAFISKE VÆRK

I forbindelse med udstillingen Dea Trier Mørch – Ind i verden har museumsinspektør Marie Laurberg skrevet bogen Dea Trier Mørch:Det grafiske værk, som rummer en grundig, forskningsbaseret introduktion til kunstnerens grafiske værk i perioden 1967-77. Den rigt illustrerede bog rummer hendes væsentligste grafiske værker samt en omfattende biografi fortalt i ord og billeder.

DEA TRIER MØRCH – IND I VERDEN

Udstillingen Dea Trier Mørch – Ind i verden som blev vist på Louisiana i foråret 2019 er den første samlede præsentation af Dea Trier Mørchs grafiske værk på et kunstmuseum. Udstillingen, der er baseret på grundig arkivresearch, giver et unikt indblik i en kunstner, der med sine kraftfulde billeder og sin folkelige udbredelse står som én af sin generations største protestkunstnere.

Udstillingen vises efterfølgende på:

Holstebro Kunstmuseum 10. august – 27. oktober 2019
Kunsten Museum of Modern Art Aalborg 13. november 2019 – 23. februar 2020
Brandts, Odense 5. marts – 30. august 2020
Kunsthall Trondheim, Norge 8. oktober 2020 – 5. Januar 2021

SE VIDEO: Symposium om globalisering i kunsten
efter 1945

Det internationale symposium, Multiple Modernisms, samlede den aktuelle forskning i global modernisme efter 1945. I videoerne præsenterer forskere og kuratorer nye indsigter i modernismens karakter og efterkrigstiden som en vigtig historisk horisont for nutidens kunstverden. SE VIDEO AF SYMPOSIET.

SE VIDEO: KONFERENCE OM DET 21. ÅRHUNDREDES KUNSTMUSEUM

Hvad er kunstmuseets særlige potentiale som forskningsinsitution? Konferencen præsenterede en bred vifte af innovative udstillingsprojekter, som forener akademisk forskning, kunstnerisk praksis og den bredere offentlighed.

SE VIDEO AF KONFERENCEN.

Travelling with art
Webpublikation

Den internationale webpublikation TRAVELLING WITH ART – A LEARNING PROJECT FOR REFUGEE CHILDREN præsenterer erfaringerne fra Louisianas forskningsbaserede undervisningsprojekt for flygtningebørn og unge: Med kunsten som rejsekammerat. Publikationen er på engelsk og rigt illustreret.

Publikationen byder på bidrag af projektleder, mag. art. Line Ali Chayder, projektets følgeforsker, post.doc og antropolog ved Københavns Universitet, Zachary Whyte, professor emerita ved Stanford Universitet, Shirley Brice Heath, kunstformidler på Louisiana, Mia Tine Bowden Christiansen, samt udtalelser fra Røde Kors' lærere og de unge selv. 

Publikationen Travelling with Art beskriver tankerne bag undervisningsforløbet for flygtningebørn og unge, der tog sin begyndelse i 2006. Det handler om at undersøge, hvordan mødet med kunsten kan styrke denne særlige målgruppe og skabe et frirum, der indbyder til fordybelse, styrker de sociale relationer og giver eleverne mulighed for at bringe deres egne refleksioner i spil. Dette sker ved at udforske kunsten sammen og arbejde inspireret af dens metoder. På museet er der fokus på de unges ressourcer og ikke på deres midlertidige status som flygtninge. 

Med kunsten som rejsekammerat er premieret af ICOM, The International Council of Museums, for Best Practice 2016

Projektet er støttet af Ole Kirk´s Fond og Knud Højgaards Fond.

LOUISIANA LECTURES

I forbindelse med museets aktuelle udstillinger arrangeres løbende foredrag med højt kvalificerede eksperter. Ofte er der tale om internationale kapaciteter på deres felt, der går i dybden med og sætter udstillingsrelevante temaer i perspektiv.

Se kommende Lectures.