Gå til hovedindhold

Louisiana Literature 2014

For femte gang præsenteres Louisianas internationale litteraturfestival Louisiana Literature, som i år foregår 21.-24. august. I år er nogle af verdens bedst skrivende kvinder i front. Festivalen inviterer til møder og oplevelser med litteratur i en varieret blanding af genrer og udtryksformer på scener rundt omkring på museet, ude og inde.

Navnene på de danske forfattere, der medvirker på festivalen, offentliggøres samtidig med det endelige program med tidspunkter m.m. i begyndelsen af august.

Se eller gense nogle af de store LOUISIANA LITERATURE OPLEVELSER fra tidligere festivaler.

Dem kan du bl.a. møde på Louisiana Literature 2014

HERTA MÜLLER
Når den rumænsk-tyske nobelpristager Herta Müller indtager scenen på Louisiana Literature 2014, er det litteratur i sværvægtsklassen, som er i fokus. Forfatteren, der voksede op i Ceausescus’ Rumænien, har udtalt, at hun frygter ordene, fordi de gør hende besat. Ikke desto mindre har hun begejstret læsere over hele verden med en lang række blændende fortællinger og romaner, der handler om individets ret over for magthavere.

Foto: Steffen Roth

JOYCE CAROL OATES
Den 75-årige amerikanske forfatter har flere gange været nævnt som kandidat til Nobelprisen. Lille af statur og indtil for nylig desuden professor på Princeton har Oates udsendt et imponerende oeuvre af handlingsmættede romaner + en lang række novellesamlinger og digte og kloge essays, som har indbragt hende de fornemste priser i Amerika. Mange af hendes værker kredser om temaer som kærlighed, seksualitet og vold, ofte rettet mod kvinder. Hendes nye digre romanværk, som på dansk får titlen De forbandede, når den udkommer til august, blev begejstret modtaget af Stephen King i New York Times, der skrev at Oates’s hypnotiske prosa ikke har været bedre og at romanen er 'febrilsk underholdende'.

Foto: Star Black

LYDIA DAVIS
Lydia Davis er en af Amerikas mest originale og virtuose forfattere. Man forstår godt at hun også er 'forfatternes forfatter', for hendes eksperimenterende tekster udgør et helt katalog over skriveformer: " 'Fortællinger'? Miniaturer? Anekdoter? Essays? Jokes? Parabler? Fabler? Tekster? Aforismer? Bønner eller måske visdomslitteratur?” Sådan forsøgte Man Booker-priskomiteen at karakterisere Lydia Davis, da hun sidste år modtog den fornemme pris. Hendes forfatterskab unddrager sig gængse genre-inddelinger med sine prosastykker, der kan være på alt fra én linje ("Idé til kort dokumentarfilm: Repræsentanter for forskellige fødevareproducenter forsøger at åbne deres egen emballage”) til 30-40 sider. Lydia Davis har lige udsendt en ny bog med den sigende titel Can’t and won’t, men det er Almost No Memory fra 1997, som udkommer på dansk op til festivalen. På dansk findes allerede debutbogen Kakkerlakker om efteråret. Vi kan kun sige: Læs hende og fryd jer.

Foto: Theo Cote

MARGARET ATWOOD
Fra Canada kommer den prisbelønnede Margaret Atwood, der er digter, essayist, romanforfatter, litteraturkritiker og desuden glødende miljøforkæmper og politisk engageret med 500.000 følgere på twitter. Hendes værker undersøger det moderne menneskes eksistensproblemer med satire og humor, ofte med udgangspunkt i et science fiction univers. Hendes seneste roman, MaddAddam, udkommer på dansk til august. 

Foto: Jean Malek

MICHAEL ONDAATJE
En anden canadisk forfatter, som mange nok kender, især for romanen Den engelske patient fra 1992, som også er filmatiseret, er Michael Ondaatje. Ondaatjes seneste Cat’s Table er en storstilet roman, der har begejstret udenlandske anmeldere og læsere og formodentligt også vil begejstre herhjemme, når den kommer ud på dansk.

Foto: Beowulf Sheehan

ROY JACOBSEN
Norske Roy Jacobsen har mange dedikerede læsere ikke kun i Norden, hans eminent skrevne bøger er oversat til mere end 25 sprog. Titler som Huggerne, Vidunderbarn og Anger er elsket af danske læsere. I dagene op til festivalen udkommer hans nye roman på dansk, med titlen De usynlige. Romanen har begejstret de norske anmeldere, der har sammenlignet den med Hamsun. Bogen foregår i et lille ø-samfund i 1920ernes Norge, hvor livet leves i udsathed. En anmelder skrev: "Der er så meget poesi i hans sprog, så meget hav og himmel og slid og vind og vejr, han skriver ukunstlet, poetisk og præcist".

Foto: Fredrik Arff

HERBJØRG WASSMO
Den norske forfatter Herbjørg Wassmo modtog Nordisk Råds Litteraturpris tilbage i 1980’erne og udsendte for nylig sin seneste erindringsroman Disse øjeblikke på dansk. Bogen som begejstrede anmelderne herhjemme omdanner smertefulde incestoplevelser til kraftfuld lyslevende prosa.

Foto: Rolf M. Aagaard

DAVID MITCHELL
Engelske David Mitchell tog alle med storm da han udsendte Skyatlas i 2004. "Hver side får det til at suse i nervespidserne, når man bliver ført nye fantastiske steder hen", skrev en dansk anmelder om den i 2012. På dansk udkommer snart The Thousand Autumns of Jacob de Zoet, en kærlighedshistorie fra det 18. århundrede som vandt flere priser, da den kom i 2010, hvor han blev udråbt som den mest blændende britiske forfatter i sin generation.
Foto: Paul Stuart

PHILIPP MEYER
Et nyt blik på Amerika kan man også opleve hos amerikanske Philipp Meyer (født 1974). Sønner, som udkommer på dansk om få uger, er en roman om det moderne Amerikas tilblivelse. En fortælling om tre generationer, der tager læseren med fra det vilde vestens kultivering til det olierige, moderne Texas. Altså et nyt bud på den ofte efterspurgte Store Amerikanske Roman.

Foto: Philipp Meyer

TEJU COLE
Den nigeriansk fødte amerikanske forfatter Teju Cole (født 1975) imponerede anmelderne med sin prisvindende debutroman Open City (2011), som udkommer på dansk op til festivalen. Romanens hovedperson, der har en del lighedstegn med sin forfatter, slendrer igennem New Yorks gader og møder mennesker, som han ofte har passionerede samtaler med. En elsker af klassisk musik og en anfægtet intellektuel, som aflæser byens mange lag med det særlige blik, som outsideren - og immigranten - er priviligeret med. Det handler om at åbne blikket, siger den politisk indignerede Cole, der flyttede til Brooklyn fra Lagos som 17-årig. Over for sine 145.000 følgere på twitter præsenterer han sig sådan: "We who?”

Foto: Teju Cole

ALAA AL-ASWANY
Han regnes for en af de betydeligste egyptiske forfattere, solgte en million eksemplarer af sin debutbog Yacoubians hus fra 2002. Aswany har siden skrevet flere bøger, samtidig med at han har beholdt sin tandlægepraksis i Kairo. Den kongelige egyptiske automobilklub, som snart foreligger på dansk, er en sprudlende roman om livet i Kairo i 1950’erne og danner naturligvis baggrund for en forståelse af Egypten og de omvæltninger, landet oplever i dag.

Foto: Hr. Ferdinand

DANIEL KEHLMANN
Det er en af tysk litteraturs superstjerner der gæster festivalen, når Daniel Kehlmann (født 1975) til august kan opleves på Louisiana. Hans roman Opmålingen af verden er oversat til 46 sprog og regnes for at være en af de mest succesfulde romaner i efterkrigstidens Tyskland. Daniel Kehlmann er populær og samtidig en litterær feinschmecker, som virtuost leger med genrer i sine bøger. I dagene op til festivalen udkommer hans seneste roman F på dansk. F handler om familie, skyld og skæbne. Frankfurter Allgemeine har omtalt forfatteren som "en der kan tale som fem professorer på Red Bull" og med F måske skrevet sin bedste roman.

Foto: Heji Shin

 

PÉTER ESTERHÁZY
Det er et helt særligt forfatter-temperament, som kan opleves, når ungarnske Péter Esterházy til august står på en af festivalens scener. Sprudlende, morsomme og intelligente er hans romaner, der kaldes postmodernistiske, fordi forfatteren,som der står i en af bøgerne, "har slettet jeg'et og har indset, at mennesket skal sættes sammen på en ny måde". Harmonia Cælestis hedder en af Esterházys kendteste bøger, den betegnes som en klassiker i europæisk samtidslitteratur. På festivalen vil Péter Esterházy præsentere sin seneste roman, Ingen kunst, der udkom på dansk sidste år. Bogen fik en anmelder til at "stå og juble og heppe begejstret på sidelinjen over det vilde tempo, den vilde energi" for bogen, som er en søns fantasi om en smuk og forførisk mor, der lever og ånder for fodbold. Forfatteren er nemlig tosset med fodbold, som i Ingen kunst spiller en afgørende rolle. Her går familiehistorie og Ungarns historie og skrivekunst op i en højere enhed.

Foto: Dan Wesker

LENA ANDERSSON
Sidste års mest omtalte roman i Sverige er skrevet af Lena Andersson. Brugstyveri en roman om kærlighed handler om det tyveri, der på mange måder sker, når man forelsker sig hovedkulds og ulykkeligt. Bogen modtog den fornemme Augustprisen, og de svenske læsere og anmeldere kunne ikke lægge bogen fra sig, Om lidt når den ud til danske læsere.

Foto: Cato Lein

SJÓN
Sjón fra Island, hvis korte romaner skaber stor virkning hos sine læsere, gæster ligeledes festivalen. Han modtog Nordisk Råds Litteraturpris for Skygge-Baldur i 2005 og fik et internationalt gennembrud med Tusmørkeundere, som kom på dansk i 2010. Hans romaner er nu oversat til 25 sprog. Topanmeldelser fik Sjón også i de danske aviser for sin seneste roman Månesten.

Foto: Thomas A.

Om Louisiana Literature

Louisianas litteraturfestival debuterede i august 2010 og blev fra starten en bragende succes. Siden er Louisiana Literature blevet en fast tilbagevendende begivenhed, der hvert år samler over 40 internationale og danske forfattere og flere tusinde gæster i løbet af de fire festivaldage.

I forbindelse med Louisiana Literature er det meste af museet i spil – og i samspil – når forfatterne rykker ind med oplæsning, performance, interviews og diskussion. Hermed løfter Louisiana ikke blot en gammel arv – et stærkt engagement i litteraturens verden – ind i en ny tid; museet ønsker samtidig at slå et slag for den gode litteratur og nødvendigheden heraf.

tor21 aug
Åbent
11-22

 • Louisiana Literature

  I år byder festivalen på et møde med nogle af verdens bedst skrivende kvinder bl.a. Herta Müller, Joyce Carol Oates og Lydia Davis.

  For femte gang præsenteres Louisianas internationale...

fre22 aug
Åbent
11-22

 • Louisiana Literature

  I år byder festivalen på et møde med nogle af verdens bedst skrivende kvinder bl.a. Herta Müller, Joyce Carol Oates og Lydia Davis.

  For femte gang præsenteres Louisianas internationale...

lør23 aug
Åbent
11-18

 • Louisiana Literature

  I år byder festivalen på et møde med nogle af verdens bedst skrivende kvinder bl.a. Herta Müller, Joyce Carol Oates og Lydia Davis.

  For femte gang præsenteres Louisianas internationale...

søn24 aug
Åbent
11-18

 • Louisiana Literature

  I år byder festivalen på et møde med nogle af verdens bedst skrivende kvinder bl.a. Herta Müller, Joyce Carol Oates og Lydia Davis.

  For femte gang præsenteres Louisianas internationale...

LOUISIANA CHANNEL

Med fire dages intenst og tætpakket program er det næsten umuligt at få det hele med, men festivalen har heldigvis et langt "efterliv" på museets tv-kanal Louisiana Channel. Her er det muligt at se og høre indslag med mange af de forfattere, der gennem årene har gæstet Louisiana Literature, bl.a. Patti Smith, Tomas Espedal, Richard Ford, Nicole Krauss, Henning Mankell og Kerstin Ekman.


C. L. DAVIDS FOND OG SAMLING støtter Louisiana Literature