Gå til hovedindhold

Louisiana Literature 2018

Dette års Louisiana Literature foregår fra 23.-26.8. Mere information følger.

Se eller gense indtryk fra tidligere festivaler.

 

Literature

Samtale med Jonathan Safran Foer som optakt til Louisiana Literature 2018

Literature

Mød Arundhati Roy som optakt til Louisiana Literature 2018

LOUISIANA LITERATURE 2017 - STÆRKT INTERNATIONALT FELT

Prisvindere, kultfigurer, nye stjerner, velkendte ikoner. Listen af internationale navne, der i 2017 sagde ja til at gæste Louisiana Literature, var utrolig stærk. Fra hviderussiske Svetlana Aleksijevitj, der modtog Nobelprisen i litteratur i 2015 til den legendariske amerikanske performancekunstner m.m. Laurie Anderson. Og fra fransk litteraturs nye stjerne, den kun 25-årige Édouard Louis til Barack Obamas yndlingsforfatter Colson Whitehead, der senest har vundet Pulitzer-prisen. Herunder kan du læse mere om de udenlandske navne.

Da den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj (født 1948) modtog Nobelprisen i litteratur i 2015, blev hendes værk betegnet som ”et monument over lidelse og mod i vor tid”. På Louisiana præsenterede Aleksijevitj sine uafrystelige dokumentarromaner, der bygger på interviews og vidneudsagn og ofte omhandler de menneskelige følger af krig. Indtil nu er tre af hendes værker udkommet på dansk, bl.a. Krigen har ikke et kvindeligt ansigt og Secondhand-tid. I august udkom hendes seneste værk De sidste vidner – en bog, som giver stemme til mennesker, der var børn under Anden Verdenskrig.

Paul Auster (født 1947) kom også til Humlebæk. Han har med sine tidlige værker som New York-trilogien (1985-87), Moon Palace (1989) og Leviathan (1992) været en af USA's vigtigste forfattere med mange dedikerede læsere, ikke mindst i Danmark. Fra 2018 vil Paul Auster være præsident for PEN America. Hans nye roman 4 3 2 1, skrevet over næsten 1.000 sider, følger historien om Archibald Ferguson set fra fire forskellige tidspunkter og fire forskellige synsvinkler. Romanen udkommer på dansk i begyndelsen af maj.

Norsk-amerikanske Siri Hustvedt (født 1955) præsenterede sin nye essaysamling Kvinde ser på mænd, der ser på kvinder, som udkom på dansk i dagene op til festivalen. Bogen rummer refleksioner over kunst, psykologi, feminisme og filosofi i Hustvedts særegne personlige optik, hvori hun væver sine egne historier om sin mor, sin datter og sin barndom. Selv om hun skriver om f.eks. Picasso, Mapplethorpe, Pedro Almodóvar og Wim Wenders’ film om koreografen Pina Bausch, er det umiskendeligt Siri Hustvedts stemme, der taler.

25-årige Édouard Louis er fransk litteraturs nye stjerne, hvis debutbog Færdig med Eddy Bellegueule ved udgivelsen i 2014 blev solgt i 200.000 eksemplarer og med ét placerede den unge, veltalende forfatter med arbejderklassebaggrund i centrum af fransk litterær offentlighed. Den selvbiografiske bog handler om at være ung homoseksuel i en nordfransk forstad, og bogen skabte heftig debat i Frankrig om fattigdom og racisme. I august blev Édouard Louis aktuel på dansk med Voldens historie, endnu en selvbiografisk roman om en voldtægt begået julenat af en ung algiersk indvandrer.

I Love Dick lyder titlen på Chris Kraus’ (født 1955) feministiske kultroman fra 1997, som den engelske avis The Guardian udråbte til at være ”den bedste roman, der er skrevet om mænd og kvinder i det 20. århundrede”. Romanen følger Chris, der forelsker sig i sin mands yngre kollega Dick, og sammen med sin mand kaster hun sig ud i et kunstprojekt med at skrive kærlighedsbreve til Dick. Ifølge forfatteren bygger bogen på virkelige hændelser, som hun har omsat til en fabel om begær og patriarkat og om at være kreativt forløst på randen af tilintetgørelsen. Da I Love Dick blev genudgivet i 2006 fik den stor opmærksomhed, herhjemme ikke mindst blandt dansk litteraturs unge forfattere.

Zadie Smith (født 1975) har været britisk litteraturs superstjerne, siden hun som 25-årig debuterede med romanen Hvide tænder (2000). I august blev hun aktuel på dansk med romanen Swingtime, om to piger fra det nordvestlige London, som vi følger over et kvart århundrede. Begge drømmer de om at blive dansere, men kun den ene har talent. Romanen er af flere anmeldere blevet betegnet som Zadie Smiths hidtil bedste.

Selv om mexicanske Álvaro Enrigue (født 1969) bor i New York, er han en latinamerikansk forfatter, der skriver i stilen fra Jorge Luis Borges, Roberto Bolaño og César Aira, hvor selve den betænkelige gerning, det er at skrive fiktion, også punkteres. Sæt & match er titlen på Enrigues hovedværk om tennis og mexicansk kulturhistorie. Den er på vej på dansk i oversættelse ved Peter Adolphsen, som er en stor fan af forfatteren.

Ligeledes fra Mexico og bosat i New York er Valeria Luiselli (født 1983), hvis prisbelønnede romaner har givet hende omtale som en vigtig del af en ny bølge i latinamerikansk litteratur. I hendes fortællinger er ekkoer af både Gabriel García Márquez, Hemingway og Emily Dickinson, men Luisellis stemme og stil er umiskendelig hendes egen. Debutromanen, som på dansk får titlen De vægtløse, er ligeledes på trapperne på dansk i Peter Adolphsens oversættelse.

Endnu en særegen latinamerikansk forfatter kunne man møde, da argentinske Samanta Schweblin (født 1978) præsenterede sin originale kortroman Redningsafstand, som fik flotte anmeldelser herhjemme, da den tidligere på året udkom på dansk. Romanen er en gyser med magi og spøgelser og rummer en helt særlig stemning. Både Mario Vargas Llosa og det litterære magasin Granta har udråbt Schweblin til at være en af tidens mest interessante yngre spansksprogede forfattere.

Fra Cameroun kommer en anden spændende stemme, Imbolo Mbue (født 1982), hvis debutroman Drømmemestrene handler om sorte immigranters møde med New York under det økonomiske krak i 2008. Rettighederne til romanen var en af de dyreste nogensinde, da den blev solgt på Frankfurt Bogmessen i 2014.

Oprah Winfrey og Barack Obamas yndlingsforfatter – og tilmed modtager af USA’s fineste litterære priser National Book Award og senest Pulitzer-prisen – Colson Whitehead (født 1969) præsenterede sin enestående roman Den underjordiske jernbane om en ung slavepige i Amerika.

Ligeledes amerikanske Jenny Offill (født 1968) har med Afd. for grublerier skrevet en intelligent kærlighedsroman, der med smerte, humor og stort vid fortæller om et ægteskab i krise. Da romanen udkom i 2014, blev den kåret som årets bog i både The New York Times og The Guardian.

Digteren Eileen Myles (født 1949) har kultstatus i hjembyen New York, hvor man ofte kan se hende optræde i St. Mark’s Church i East Village. Hun har skrevet forord til Chris Kraus’ bøger, og hendes digte er på vej på dansk i Mette Moestrups oversættelse. Eileen Myles er ikke kun kendt for sine kraftfulde digte med en rå voldsom energi, hun er også et homoseksuelt ikon med en udstråling som en rockstjerne.

Endelig var der på festivalen mulighed for at opleve den legendariske amerikanske performancekunstner, musiker, filminstruktør m.m. Laurie Anderson (født 1947), som for er bæevet rost for filmessayet Heart of a Dog (2015). Filmen blandede historier fra hendes eget liv – ikke mindst med ægtemanden Lou Reed – og refleksioner om amerikansk overvågning, erindringens natur samt om Lolabelle, kunstnerens elskede hund.

Louisiana Literature

Optakt til årets litteraturfestival - den norske forfatter Vigdis Hjorth

Louisiana Literature

Mød den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk — som optakt til litteraturfestivalen

NYHEDER & UPDATES

Nyheder, forfatter-citater og daglige doser af festival-atmosfære - følg med her: 
 
facebook
twitter
instagram 

Lydtur 2017

Kom med forfatterne på en rejse rundt omkring på museet
- og hør årets Lydtur.

LOUISIANA CHANNEL

Med fire dages intenst og tætpakket program er det næsten umuligt at få det hele med, men festivalen har heldigvis et langt "efterliv" på Louisiana Channel. Her er det muligt at se og høre indslag med mange af de forfattere, der gennem årene har gæstet Louisiana Literature, bl.a. Erica Jong, Patti Smith, Tomas Espedal, Herta Müller og Nicole Krauss.

Louisiana og litteraturen

Litteraturen har altid spillet en særlig rolle for Louisiana. Museet har i løbet af årene budt forfattere og litterære arrangementer indenfor på lige fod med andre kunstarter som musik og arkitektur. Der har været afholdt nordiske poesidage på museet og i 1980'erne fandt østeuropæiske dissidentforfattere et frit talerum her. Det var også på Louisiana, at Salman Rushdie i 1992 viste sig offentligt for første gang efter flere år under jorden på grund af sin fatwa.

Louisianas litteraturfestival debuterede i august 2010. Siden er Louisiana Literature blevet en fast tilbagevendende begivenhed, der hvert år samler over 40 internationale og danske forfattere og flere tusinde gæster i løbet af de fire festivaldage.

Med Louisiana Literature løftes museets tradition for et stærkt engagement i litteraturens verden således ind i en ny tid - samtidig med at festivalen slår et slag for den gode litteratur og nødvendigheden heraf.


C. L. DAVIDS FOND OG SAMLING støtter Louisiana Literature

ons30 maj
Åbent
11-22

  • Literature

    Mød Arundhati Roy som optakt til Louisiana Literature 2018

    Mød en af Indiens stærkeste forfatter-stemmer Arundhati Roy, der er...