Gå til hovedindhold

Louisiana Literature 2014

For femte gang blev Louisianas internationale litteraturfestival Louisiana Literature afholdt, som i år foregik 21.-24. august. Nogle af verdens bedst skrivende kvinder var i front. Festivalen bød på møder og oplevelser med litteratur i en varieret blanding af genrer og udtryksformer på scener rundt omkring på museet, ude og inde.

Se eller gense nogle af de store LOUISIANA LITERATURE OPLEVELSER fra tidligere festivaler.

Program

Louisiana Literature 2014 tog os med ud i verden med navne fra så forskellige lande som England, Ungarn, Canada, Rumænien, Tyskland, Nigeria, Sverige, Egypten, Norge og USA. De i alt 44 deltagende forfattere var inviteret, fordi de skriver bøger, som gør indtryk på os. Det er forfattere med noget på hjerte, forfattere, der vil noget med os som læsere.

UDENLANDSKE forfattere på Louisiana Literature 2014

HERTA MÜLLER
Da den rumænsk-tyske nobelpristager Herta Müller indtog scenen på Louisiana Literature 2014, var det litteratur i sværvægtsklassen, som var i fokus. Forfatteren, der voksede op i Ceausescus’ Rumænien, har udtalt, at hun frygter ordene, fordi de gør hende besat. Ikke desto mindre har hun begejstret læsere over hele verden med en lang række blændende fortællinger og romaner, der handler om individets ret over for magthavere.

Foto: Steffen Roth

JOYCE CAROL OATES
Den 75-årige amerikanske forfatter har flere gange været nævnt som kandidat til Nobelprisen. Lille af statur og indtil for nylig desuden professor på Princeton har Oates udsendt et imponerende oeuvre af handlingsmættede romaner + en lang række novellesamlinger og digte og kloge essays, som har indbragt hende de fornemste priser i Amerika. Mange af hendes værker kredser om temaer som kærlighed, seksualitet og vold, ofte rettet mod kvinder. Hendes nye digre romanværk, som på dansk har titlen De forbandede, blev begejstret modtaget af Stephen King i New York Times, der skrev at Oates’s hypnotiske prosa ikke har været bedre og at romanen er 'febrilsk underholdende'.

Foto: Star Black

LYDIA DAVIS
Lydia Davis er en af Amerikas mest originale og virtuose forfattere. Man forstår godt at hun også er 'forfatternes forfatter', for hendes eksperimenterende tekster udgør et helt katalog over skriveformer: " 'Fortællinger'? Miniaturer? Anekdoter? Essays? Jokes? Parabler? Fabler? Tekster? Aforismer? Bønner eller måske visdomslitteratur?” Sådan forsøgte Man Booker-priskomiteen at karakterisere Lydia Davis, da hun sidste år modtog den fornemme pris. Hendes forfatterskab unddrager sig gængse genre-inddelinger med sine prosastykker, der kan være på alt fra én linje ("Idé til kort dokumentarfilm: Repræsentanter for forskellige fødevareproducenter forsøger at åbne deres egen emballage”) til 30-40 sider. Lydia Davis har lige udsendt en ny bog med den sigende titel Can’t and won’t, men det er Almost No Memory fra 1997, som udkom på dansk op til festivalen. På dansk findes allerede debutbogen Kakkerlakker om efteråret.

Foto: Theo Cote

MARGARET ATWOOD
Fra Canada kommer den prisbelønnede Margaret Atwood, der er digter, essayist, romanforfatter, litteraturkritiker og desuden glødende miljøforkæmper og politisk engageret med 500.000 følgere på twitter. Hendes værker undersøger det moderne menneskes eksistensproblemer med satire og humor, ofte med udgangspunkt i et science fiction univers. Hendes seneste roman, MaddAddam, udkom på dansk i august. 

Foto: Jean Malek

MICHAEL ONDAATJE
En anden canadisk forfatter, som mange nok kender, især for romanen Den engelske patient fra 1992, som også er filmatiseret, er Michael Ondaatje. Ondaatjes seneste Cat’s Table er en storstilet roman, der har begejstret udenlandske anmeldere og læsere og formodentligt også vil begejstre herhjemme, når den kommer ud på dansk.

Foto: Beowulf Sheehan

ROY JACOBSEN
Norske Roy Jacobsen har mange dedikerede læsere ikke kun i Norden, hans eminent skrevne bøger er oversat til mere end 25 sprog. Titler som Huggerne, Vidunderbarn og Anger er elsket af danske læsere. I dagene op til festivalen udkommer hans nye roman på dansk, med titlen De usynlige. Romanen har begejstret de norske anmeldere, der har sammenlignet den med Hamsun. Bogen foregår i et lille ø-samfund i 1920ernes Norge, hvor livet leves i udsathed. En anmelder skrev: "Der er så meget poesi i hans sprog, så meget hav og himmel og slid og vind og vejr, han skriver ukunstlet, poetisk og præcist".

Foto: Fredrik Arff

HERBJØRG WASSMO
Den norske forfatter Herbjørg Wassmo modtog Nordisk Råds Litteraturpris tilbage i 1980’erne og udsendte for nylig sin seneste erindringsroman Disse øjeblikke på dansk. Bogen som begejstrede anmelderne herhjemme omdanner smertefulde incestoplevelser til kraftfuld lyslevende prosa.

Foto: Rolf M. Aagaard

DAVID MITCHELL
Engelske David Mitchell tog alle med storm da han udsendte Skyatlas i 2004. "Hver side får det til at suse i nervespidserne, når man bliver ført nye fantastiske steder hen", skrev en dansk anmelder om den i 2012. På dansk udkommer snart The Thousand Autumns of Jacob de Zoet, en kærlighedshistorie fra det 18. århundrede som vandt flere priser, da den kom i 2010, hvor han blev udråbt som den mest blændende britiske forfatter i sin generation.
Foto: Paul Stuart

PHILIPP MEYER
Et nyt blik på Amerika kan man også opleve hos amerikanske Philipp Meyer (født 1974). Sønner, som udkommer på dansk om få uger, er en roman om det moderne Amerikas tilblivelse. En fortælling om tre generationer, der tager læseren med fra det vilde vestens kultivering til det olierige, moderne Texas. Altså et nyt bud på den ofte efterspurgte Store Amerikanske Roman.

Foto: Philipp Meyer

TEJU COLE
Den nigeriansk fødte amerikanske forfatter Teju Cole (født 1975) imponerede anmelderne med sin prisvindende debutroman Open City (2011), som udkommer på dansk op til festivalen. Romanens hovedperson, der har en del lighedstegn med sin forfatter, slendrer igennem New Yorks gader og møder mennesker, som han ofte har passionerede samtaler med. En elsker af klassisk musik og en anfægtet intellektuel, som aflæser byens mange lag med det særlige blik, som outsideren - og immigranten - er priviligeret med. Det handler om at åbne blikket, siger den politisk indignerede Cole, der flyttede til Brooklyn fra Lagos som 17-årig. Over for sine 145.000 følgere på twitter præsenterer han sig sådan: "We who?”

Foto: Teju Cole

ALAA AL-ASWANY
Han regnes for en af de betydeligste egyptiske forfattere, solgte en million eksemplarer af sin debutbog Yacoubians hus fra 2002. Aswany har siden skrevet flere bøger, samtidig med at han har beholdt sin tandlægepraksis i Kairo. Den kongelige egyptiske automobilklub, som snart foreligger på dansk, er en sprudlende roman om livet i Kairo i 1950’erne og danner naturligvis baggrund for en forståelse af Egypten og de omvæltninger, landet oplever i dag.

Foto: Hr. Ferdinand

DANIEL KEHLMANN
Det var en af tysk litteraturs superstjerner der gæstede festivalen, da Daniel Kehlmann (født 1975) deltog i Louisiana Literature 2014. Hans roman Opmålingen af verden er oversat til 46 sprog og regnes for at være en af de mest succesfulde romaner i efterkrigstidens Tyskland. Daniel Kehlmann er populær og samtidig en litterær feinschmecker, som virtuost leger med genrer i sine bøger. I dagene op til festivalen udkommer hans seneste roman F på dansk. F handler om familie, skyld og skæbne. Frankfurter Allgemeine har omtalt forfatteren som "en der kan tale som fem professorer på Red Bull" og med F måske skrevet sin bedste roman.

Foto: Heji Shin

 

PÉTER ESTERHÁZY
Det var et helt særligt forfatter-temperament, som kunne opleves, da ungarnske Péter Esterházy stod på en af festivalens scener. Sprudlende, morsomme og intelligente er hans romaner, der kaldes postmodernistiske, fordi forfatteren,som der står i en af bøgerne, "har slettet jeg'et og har indset, at mennesket skal sættes sammen på en ny måde". Harmonia Cælestis hedder en af Esterházys kendteste bøger, den betegnes som en klassiker i europæisk samtidslitteratur. På festivalen vil Péter Esterházy præsentere sin seneste roman, Ingen kunst, der udkom på dansk sidste år. Bogen fik en anmelder til at "stå og juble og heppe begejstret på sidelinjen over det vilde tempo, den vilde energi" for bogen, som er en søns fantasi om en smuk og forførisk mor, der lever og ånder for fodbold. Forfatteren er nemlig tosset med fodbold, som i Ingen kunst spiller en afgørende rolle. Her går familiehistorie og Ungarns historie og skrivekunst op i en højere enhed.

Foto: Dan Wesker

LENA ANDERSSON
Sidste års mest omtalte roman i Sverige er skrevet af Lena Andersson. Brugstyveri en roman om kærlighed handler om det tyveri, der på mange måder sker, når man forelsker sig hovedkulds og ulykkeligt. Bogen modtog den fornemme Augustprisen, og de svenske læsere og anmeldere kunne ikke lægge bogen fra sig, Om lidt når den ud til danske læsere.

Foto: Cato Lein

SJÓN
Sjón fra Island, hvis korte romaner skaber stor virkning hos sine læsere, gæstede ligeledes festivalen. Han modtog Nordisk Råds Litteraturpris for Skygge-Baldur i 2005 og fik et internationalt gennembrud med Tusmørkeundere, som kom på dansk i 2010. Hans romaner er nu oversat til 25 sprog. Topanmeldelser fik Sjón også i de danske aviser for sin seneste roman Månesten.

Foto: Thomas A.

JAMES McBRIDE
Forfatter og jazzmusiker, ofte sammenlignet med Mark Twain. Hans selvbiografi lå på New York Times’ bestsellerliste i to år. Hans Miraklet i Skt. Anna er filmet af Spike Lee. Sidste år modtog McBride National Book Award for Skaberfuglen, som nu er på dansk. Romanen skildrer karismatiske John Brown, der kæmper mod slaveriet i Syden i 1847 sammen med den ti-årige slave Henry Shackleford.

ATHENA FARROKHZAD
Digteren startede forårets store litteraturdebat, da hun i Aftonbladet anmeldte Yahya Hassan og rejste spørgsmålet, om man som digter bør undlade at skrive om erfaringer, der kan misbruges af politiske kræfter. VITSVIT er hendes stilsikre, originale debutdigtsamling, som iscenesætter immigranterfaringen med et kor af familiemedlemmer, der taler til digterjeget fra hver deres erfaring og synspunkt.

Danske forfattere på Louisiana Literature 2014  

KASPAR COLLING NIELSEN
Debuterede med Mount København, om et 3,5 km højt bjerg, der skulle bygges i København. Forfatterens indbildningskraft slår atter igennem i romanen Borgerkrigen i Danmark 2018-24, et stykke samtidshistorie forklædt som fremtidsfabel. Velfærdsamfundets sammenbrud med bankkrise og en vred befolkning er de gløder, der blusser krigen op.

CHRISTINA HESSELHOLDT
”Ubeskriveligt frydefulde kæder af ord og sætninger”, kaldte en anmelder forfatterens seneste roman, som danner afslutningen på fortællekredsen om Camilla og hendes venner. Agterudsejlet, ladt tilbage, er fortælleren efter sin mors død. Hun skriver i efterdønningen af sorg i sommerhuset, et ‘korthus’, hvor kærligheden – også til sproget – lyser op.

PIA JUUL
Avuncular hedder forfatterens nye digtsamling, som har undertitlen “Onkelagtige tekster”: “Hvad er en onkel / Et ord / slå det op / men vent lidt med at slå det op / lad mig først føle noget / onkel er fjernt fra alle opslag / en længsel efter et trygt øjeblik i en / barndom men ikke en person det er en / tilstand i ordet, måske i o / måske i bogstavet o som udtales å. Oh. Åh. Oh du onkel”.

HELLE HELLE
“Jeg er faret vild i den store skov. Jeg ved ikke meget om skove, jeg er ikke naturens muntre søn. Det sagde de andre i forgårs over kaffen. Men her er jeg under de jyske kæmper, i såkaldte løbesko”. Forfatteren læser fra sin nye roman, Hvis det er, som udkommer til september: “To vildfarne løbere, der render på hinanden i en skov og tvinges af omstændighederne til at tilbringe weekenden sammen der”.

THEIS ØRNTOFT
Digterens anden digtsamling, Digte 2014, blev udråbt til et hovedværk i de sidste ti års danske lyrik: “Hver gang jeg ikke distraherer mig selv med ligegyldige gøremål / tænker jeg på apokalypsen / hver gang nogen udtrykker håb for det bestående / får jeg det fysisk dårligt. / Lad os sætte os her i skumringen og vente på / at revolutionen griber os”.

NIELSEN
Forfatter, skuespiller, performer m.m. tidligere kendt som bl.a. Claus Beck-Nielsen og Das Beckwerk. Turnerede i foråret i Ukraine som Miss World og går nu under navnet Madame Nielsen. Har netop udsendt kærlighedsromanen Den endeløse sommerder indledes: “Den unge dreng, som måske er en pige, men endnu ikke ved det”.

METTE MOESTRUP
LINE KNUTZON
&
NAJA MARIE AIDT

“Vi er tre. Vi fletter os sammen. Vi er et vi. Vi er A, B, og C”, lyder det i Frit flet – fællesbogen, som Line Knutzon, Mette Moestrup og Naja Marie Aidt har begået i fællesskab. Et overflødighedshorn af ind- og udfald, interviews, digte, dagbogsoptegnelser og fotos, der ofte med temperament, leg og humor går nye veje i diskussionen af køn, alder og racisme.

LEA MARIE LØPPENTHIN
Nervernes adresse hedder debutdigtene fra Løppenthin, der “tænker med følelserne og grubler med nerverne”, som en anmelder skrev. “er det muligt, at nerverne i sig selv kan udgøre en varme, et lys / så afbrænding ikke længere er nødvendig / så afbrændingens rester, asken, ikke længere er nødvendig? Men hvor nyttige kan nerverne blive / før de bliver rasende / før de begynder at hævne sig”.

SIGNE GJESSING
Den roste debutdigtsamling, Ud i det u-løse, indvarslede højstemte toner igen i den hjemlige lyrik med brugen af ord som ‘videnskab’, ‘Gud’, ‘tiden’, ‘kosmos’ og ‘verdensrummet’. “Drivkraften for den her digtsamling er et samfundsengagement”, siger forfatteren, der bl.a. blev rost for sin virtuositet. Et af digtene slutter: “Stjernerne ryster på morgenen, som var der en hals imellem. Det er der ikke”.

HANNE-VIBEKE HOLST
Medrivende og rørende har anmelderne kaldt forfatterens roman Knud, den store, som også er blevet kaldt hendes hidtil bedste. I centrum for historien står Holsts egen far, Knud Holst, som brændende drømte om at blive en stor digter, men som ikke havde talentet til det, og som endte sit liv bitter og isoleret. Historien handler også om deres smertefulde forhold frem til hans død i 1995.

DORTHE NORS
“Når man læser Dorthe Nors’ noveller, mindes man om det spændende og farlige ved at være levende”, skrev Yiun Li om Kantslag, da den udkom på amerikansk tidligere i år. Ros kom allerede sidste år fra Junot Díaz, da en novelle blev bragt i The New Yorker. Talentet kan ses i større skala i romanen Minna mangler et øvelokale, som kom sidste år.

DY PLAMBECK
Mikael er titlen på forfatterens nye roman. Den unge journalist Becky rejser til Afghanistan, hvor et kærlighedsforhold udvikler sig mellem hende og soldaten Mikael. Rejsen fører til Sardinien og København, men krigen raser og får konsekvenser for dem alle. Romanen udgør en rejse gennem naturens og sindets landskaber, om ensomhed og længsel, om krigens gru og om kærlighedens helende kraft.

JACOB SKYGGEBJERG
Forfatteren, der er født i Midtjylland og også er rapper, debuterede med den selvbiografiske roman Vor tids helt, som blev kaldt en af sidste års bedste debuter, ikke mindst på grund af det rablende sprog, som angiver de sindstilstande, hovedpersonen – og stofmisbrugeren – Jacob går igennem i sin forelskelse i uopnåelige Carina.

MAJA LEE LANGVAD
“Et vidnesbyrd om transnational adoption”, lyder den nøgterne undertitel på bogen. Hun er vred af forfatteren, der oplevede en eksistentiel krise, da hun tog til Sydkorea for at komme tættere på spørgsmålet om sin egen adoption. Vreden avler vrede, og ud af paradokserne vokser et enestående litterært værk uden sin lige i dansk litteratur.

KRISTINA NYA GLAFFEY
”Før Busser mødte mor, levede Busser i noget, der hedder nuet, som er et fint ord for, at man ikke kan se en hånd for sig, når man kigger ud i fremtiden”. Mor og Busser er en humoristisk og rørende skildring af en lesbisk kernefamilie, beskrevet fra barnets rammende og kloge perspektiv. Der er slagkraft i sætningerne, som kærligt undersøger de paradokser, som et liv med børn er fyldt af.

HARALD VOETMAN
Et af de mest egensindige nye danske forfatterskaber. Med afsæt i historiske tekster fabulerer han i sin nye roman Alt under månen atter uhørt humoristisk. Vi følger tre danske mystikere – den ene er Tycho Brahe på Hven – i 1500-tallet på jagt efter universets gåde, alt imens bogsiderne driver af uhumske væsker og kostelige gloser.

KATRINE MARIE GULDAGER
Det var med et stærkt lyrisk comeback, at Guldager i foråret fejrede sit 20-årsjubilæum som forfatter. I digtsamlingen Et sted i verden skriver forfatteren bl.a. om faderens død i en togulykke i 1988 og om de negative konsekvenser for familerelationerne, som dødsfaldet fik. Guldager er desuden aktuel med Peters død, fjerde bind i sin Køge-krønike.

ESKE K. MATHIESEN
Man skal ikke læse meget af Mathiesen for at se, at han er en af vores fineste lyrikere: “‘Flammen’ // Hvis ikke mørket havde / den i sin hule hånd, ville flammen i lygten / hurtigt blæse ud”. “‘Firben’ // Det er ikke Gud, der / opmærksomt holder øje / med mig inde fra / mørket mellem stenene / i gærdet, det er et / firben. Dem ser man / næsten lige så sjældent”.

 

PEDER FREDERIK JENSEN
”Alle karaktererne i den her bog har det skidt”, har forfatteren udtalt om novellesamlingen Banedanmark, en “kynisk bog”, men “hver gang man ignorerer, at man er en privilegeret borger i et overflodssamfund, er man en kyniker”. I bogen er det tydeligt, at Jensen er uddannet bådebygger, og at hans sans for mennesketyper er fint udviklet.

PETER HØJRUP
En forfatter er inviteret til at modtage en stor litteraturpris. Nådesløst hænges det opstyltede cirkus ud, alt imens han sidder i et fly mod Island for at redde et kærlighedsforhold, som er forlist. Samtidig arbejder han på et ambitiøst kæmpedigt. Højrups roman Island rummer svimlende sætninger og opererer med flere virkeligheds- og energilag med en sorgfuld eksistentiel bund.

Lydtur 2014 Trailer

8 forfattere skriver hvert år en tekst til et værk eller et sted på Louisiana. Lydtur 2014 overtræder indre og ydre, synlige og usynlige grænser. Medvirkende forfattere i år er: Lone Aburas, Teju Cole, Christina Hagen, Peder Frederik Jensen, Marianne Larsen, Nina Malinovski, Sjón og Theis Ørntoft.

HØR LYDTURERNE HER 

Om Louisiana Literature

Louisianas litteraturfestival debuterede i august 2010 og blev fra starten en bragende succes. Siden er Louisiana Literature blevet en fast tilbagevendende begivenhed, der hvert år samler over 40 internationale og danske forfattere og flere tusinde gæster i løbet af de fire festivaldage.

I forbindelse med Louisiana Literature er det meste af museet i spil – og i samspil – når forfatterne rykker ind med oplæsning, performance, interviews og diskussion. Hermed løfter Louisiana ikke blot en gammel arv – et stærkt engagement i litteraturens verden – ind i en ny tid; museet ønsker samtidig at slå et slag for den gode litteratur og nødvendigheden heraf.

LOUISIANA CHANNEL

Med fire dages intenst og tætpakket program er det næsten umuligt at få det hele med, men festivalen har heldigvis et langt "efterliv" på museets tv-kanal Louisiana Channel. Her er det muligt at se og høre indslag med mange af de forfattere, der gennem årene har gæstet Louisiana Literature, bl.a. Patti Smith, Tomas Espedal, Richard Ford, Nicole Krauss, Henning Mankell og Kerstin Ekman.


C. L. DAVIDS FOND OG SAMLING støtter Louisiana Literature